Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 03:48
ΘεσσαλίαΛάρισα

Θεσσαλία: Αναζητούν ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες






Ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών ανα­ζητεί και στη Θεσσαλία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τους πρόσφυγες, αναζήτηση ενταγμένη στις προσπάθειες αποσυμφόρησης της νησιωτικής Ελλάδας και ειδικότερα των Κέντρων Yποδοχής.
Οι εξελίξεις με τον νέο κορονοϊό έχουν αναβάλει προσωρινά την όποια απόφαση αφού προέχει η προ­στασία της δημόσιας υγείας, αλλά ο σχεδιασμός αφορά στην επόμενη ημέρα που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα καθώς επείγει η αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» έχουν βολιδοσκοπηθεί οι προθέσεις τουλάχιστον πέντε ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων σε Τρίκαλα και Καρ­δίτσα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται πως δεν βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με ξενοδόχους της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι όποιες συζητήσεις πάντως αφορούν σε ξε­νοδοχεία στον ορεινό όγκο και όχι σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού. Όπως συνέβη δηλαδή το προηγούμενο διάστημα με τρεις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού με απευθείας συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών με τους πρόσφυγες να μεταφέρονται βραδινές ώρες.

ΥΠΟ ΕΞΩΣΗ
Εν αγνοία της τοπικής κοινωνία, προκαλώντας την αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρήθηκε πρόσφατα από τον ΔΟΜ και η μίσθωση διαμερισμάτων με voucher με δελεαστική μάλιστα προσφο­ρά στους ιδιοκτήτες. Με τον Δήμο Λαρισαίων, όπως είναι γνωστό, να ζητά να «παγώ­σει» το πρόγραμμα «Ήλιος 2» (σ.σ. αφορά στη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα) έως ότου υπάρξει συντονισμός με το Υπουργείο Μετα­νάστευσης και Ασύλου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε χθεσινή του συνέντευξη, προαναγγέλλοντας μείωση των δομών, έθιξε μια διάσταση που αφο­ρά στους πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πλέον με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε τον Φεβρουά­ριο δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές. Άρα είναι υποχρεωμένοι από εκεί και πέρα να φροντίσουν τα του εαυτού τους, όπως κά­νει ο κάθε πολίτης. Και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στόχος της Κυ­βέρνησής είναι να πολλαπλα­σιάσουμε φέτος τις απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία αυτών που έχουν μπει και τελικά η αίτησή τους κρίνεται αβάσιμη». Διάσταση που αφορά σε 150 με 200 πρόσφυγες στη Λάρι­σα, για τους οποίους περατώθηκε πλέον η διαδικασία και έλαβαν άσυλο. Λόγω κορονοϊού η παραμονή τους σε διαμερίσματα της Λάρισας έχει παραταθεί έως τις 31 Μαΐου τα οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν προφανώς από την 1η Ιουνίου. Οι πρόσφυγες αυτοί μπορεί να έλαβαν το άσυλο αλλά ενδεχομένως να βρεθούν μετέωροι καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια δια­δικασία μετάβασης στην επό­μενη φάση και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε δομές στο νομό Λάρισας -και χωρίς να υπολογιστούν οι διαμένοντες σε μισθωμένα διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία»- φιλοξενούνται συνολικά 1.598 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 1.420 στο Κουτσόχερο, 89 (14 οικογένειες) στον Δοχό, 39 ανήλικοι στην Καρίτσα και άλλοι 50 στη Σωτηρίτσα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Να σημειωθεί τέλος ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι διοικητές για τις 32 ανοικτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμ­βάνεται η Λάρισα (Κουτσόχερο) και ο Βόλος («Μόζας»). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων ολο­κληρώθηκε στις 10 Απριλίου, ενώ οι διοικητές θα έχουν θητεία ενός έτους. Εκτιμάται πως θα είναι πολιτικά πρόσωπα αφού στα απαιτούμενα προσόντα της προκήρυξή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειωνόταν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ικανότητα και εμπειρία συνα­φή με τα καθήκοντα της θέσης και γνώση σε καλό επίπε­δο, μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας κ.λπ.

Επί της ουσίας όμως η τοποθέτηση διοικητή αναμένεται να επιλύσει το οξύ πρόβλημα της έλλειψης κεντρικού συντονιστή. Αρχικά υπεύθυνος στη δομή του Κουτσοχέρου είχε ορισθεί ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, με τη λειτουργία συντονιστικού οργάνου αλλά με την πά­ροδο του χρόνου την ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού, στην πραγματικότητα είχε αναλάβει Δανέζικη ΜΚΟ (DRC).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)