Θύμα απάτης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έπεσε το τελευταίο χρονικό διάστημα Σκοπελίτης, που πείστηκε και κατέβαλε ποσό 2.500 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου, που δεν παρέλαβε ποτέ. Ολα συνέβησαν στις αρχές του τρέχοντος Δεκεμβρίου, όταν ο πολίτης είδε στο Face Book αγγελία για την πώληση αυτοκινήτου.
Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν υποψιάστηκε ότι η αγγελία ήταν ψεύτικη και ότι πίσω από το προφίλ κρυβόταν επιτήδειος. Ενδιαφερόταν να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είδε την προσιτή τιμή πώλησης και έσπευσε να επικοινωνήσει με τον κάτοχο του προφίλ. Τον περίμενε, όμως, απίστευτη περιπέτεια.
Ο απατεώνας τον ενημέρωσε ότι για την απόκτηση του αυτοκινήτου έπρεπε να δώσει προκαταβολή της τάξεως των 1.200 ευρώ σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια ακόμη ένα ποσό, το υπόλοιπο της συμφωνηθείσας τιμής. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ακολούθησε τις οδηγίες που του δόθηκαν και στη συνέχεια ανέμενε την παράδοση του αυτοκινήτου, όταν ο απατεώνας τού έστειλε πλαστό πιστοποιητικό επιστροφής χρημάτων.
Ο επιτήδειος ενημέρωνε με αυτόν τον τρόπο ότι για φορολογικούς λόγους επέστρεφε τα χρήματα που είχαν καταβληθεί για την αγορά του αυτοκινήτου και ζητούσε από τον Σκοπελίτη να προβεί σε εκ νέου καταβολή των χρημάτων. Ο πολίτης άρχισε τότε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε και καλά στη διαδικασία της αγοράς. Δυστυχώς, εξετάζοντας αν του είχαν επιστραφεί τα χρήματα, διαπίστωσε ότι το εν λόγω πιστοποιητικό ήταν πλαστό. Ο επιτήδειος είχε κρατήσει όλα τα χρήματα, δεν του είχε παραδώσει το αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι του είχε πωλήσει και παρ’ όλα αυτά ήθελε ακόμη περισσότερα χρήματα!
Εξοργισμένος ο Σκοπελίτης απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Βόλου και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ανέθεσε στον πταισματοδίκη Βόλου να λάβει καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπράχτηκε το αδίκημα της απάτης και της πλαστογραφίας μετά χρήσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να αναζητήσει και να βρει τον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού, που είχε γίνει η κατάθεση των χρημάτων, αλλά και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του κινητού τηλεφώνου, μέσω του οποίου γίνονταν οι συνομιλίες για την πώληση του αυτοκινήτου. Η έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου είναι υπό πλήρη εξέλιξη.
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα απάτης και απόπειρας απάτης με πλαστά πιστοποιητικά επιστροφής χρημάτων. Επιτήδειοι προσποιούμενοι γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, κάνουν παραγγελίες διάφορων προϊόντων και στη συνέχεια προσπαθούν να αρπάξουν όσο πιο πολλά χρήματα μπορούν και να εξαφανιστούν. Οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερα προσοχή στις συναλλαγές τους με αγνώστους.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ