Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 18:10
ΒόλοςΤοπικά

Τι δείχνει η μελέτη συσχέτισης αέριας ρύπανσης και περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου






Αύξηση των επειγόντων περιστατικών στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου κατά 32,43% και στην Παθολογική Κλινική κατά 25,83% καταγράφεται τις ημέρες, που στην ατμόσφαιρα της πόλης οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 ξεπερνούν τις ανώτατες επιτρεπόμενες. Από τον Μάρτιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 178 ημέρες υπερβάσεων στον Βόλο, με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 να προσδιορίζεται στο 30,03μg/m3 σε υψηλότερα επίπεδα κατά 20,12% σε σχέση με τα ανώτατα όρια που θεσπίζει η Ελληνική Νομοθεσία και κατά 200,30% σε σχέση με τα ανώτατα όρια που θεσπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην ατμοσφαιρική ρύπανση δε συμμετέχουν ισόποσα τρεις κατηγορίες ανθρώπινης δραστηριότητας, βιομηχανία, θέρμανση/εστίαση και κυκλοφορία.

Η πολυαναμενόμενη έρευνα για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, τη συσχέτιση του φαινομένου με τα ιατρικά περιστατικά που δέχεται το Νοσοκομείο της πόλης, αλλά και τον προσδιορισμό των πηγών ρύπανσης, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Για την έρευνα συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος GreenYourAir ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιος Σαχαρίδης και ο ερευνητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιος Καλαντζής.

Τα στοιχεία της έρευνας προκαλούν σοκ. Τα επίπεδα ρύπανσης της πόλης είναι υψηλά και συνδέονται με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επιβεβαιώνεται δε, σε αντίθεση με συστηματικές απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ότι στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συμμετέχουν κατά ίσο ποσοστό τόσο η βιομηχανική δραστηριότητα, όσο και η θέρμανση και η εστίαση, αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στον πίνακα καταγράφεται η σύνδεση της αύξησης των συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 με την αντίστοιχη των επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο
Στον πίνακα καταγράφεται η σύνδεση της αύξησης των συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 με την αντίστοιχη των επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο

Μελετήθηκαν 10.500.000 στοιχεία

Οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 έγιναν από δίκτυο 12 μετρητών που εγκαταστάθηκε στον Βόλο στο πλαίσιο του προγράμματος GreenYourAir.

Παράλληλα για τις ανάγκες της έρευνας καταγράφτηκαν τα περιστατικά εισαγωγής στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μέσω της εφαρμογής GreenYourAir Application.

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.500.000 στοιχεία για την εξαγωγή των τελικών δεδομένων για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020.

Από τρεις διαφορετικές πηγές επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα στον Βόλο: Βιομηχανία από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, θέρμανση - εστίαση και κυκλοφορία
Από τρεις διαφορετικές πηγές επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα στον Βόλο: Βιομηχανία από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, θέρμανση – εστίαση και κυκλοφορία

Υπερβάσεις στη μισή διάρκεια του χρόνου!

Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα στοιχεία δείχνουν ρύπανση στον Βόλο τη μισή διάρκεια του χρόνου. Ο μέσος όρος PM2,5 για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m³ όταν το ετήσιο όριο PM2,5 με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 10.00 μg/m³ και το ετήσιο όριο με βάση την Ελληνική Νομοθεσία είναι 25,00 μg/m³.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η υπέρβαση με βάση το παγκόσμιο όριο του ΠΟΥ είναι 200,30% και με βάση το όριο της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι 20,12%!

Υπερβάσεις καταγράφονται τους έξι από τους 12 μήνες με βάση τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας και στο σύνολο των 12 μηνών με βάση τα όρια του ΠΟΥ. Ως πιο επιβαρυμένοι μήνες εμφανίζονται ο Μάρτιος 2019 με συγκεντρώσεις 39,58 μg/m³ και 27 ημέρες υπερβάσεων, ο Απρίλιος με συγκεντρώσεις 30,96 μg/m³ και 21 ημέρες υπερβάσεων, ο Οκτώβριος με 32,12 μg/m³ και 20 ημέρες υπερβάσεων, ο Δεκέμβριος με συγκεντρώσεις 39,52 μg/m³ και 21 ημέρες υπερβάσεων, ο Ιανουάριος 2020 με συγκεντρώσεις 60,30 μg/m³ και 29 ημέρες υπερβάσεων και ο Φεβρουάριος 2020 με 37,48 μg/m³ και 23 ημέρες υπερβάσεων.

Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2,5 ήταν πάνω από τα 25,00 μg/m3 είναι ίσος με 178 που αντιστοιχεί στο 48,68% του χρόνου. Ο μέσος όρος των υπερβάσεων αφορά σε 15 ημέρες ανά μήνα.

Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις τρεις κατηγορίες πηγών να συμμετέχουν ισόποσα κατά 33%
Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις τρεις κατηγορίες πηγών να συμμετέχουν ισόποσα κατά 33%

Αμεση σύνδεση με ιατρικά περιστατικά

Στην έρευνα καταγράφεται, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, άμεση σύνδεση των περιστατικών ρύπανσης με την αύξηση των επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αύξηση των επειγόντων περιστατικών στην Παιδιατρική Κλινική κατά 32,43%. Συγκεκριμένα για τις 178 ημέρες, στις οποίες καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων, στην Παιδιατρική Κλινική προσήλθαν 2.376 περιστατικά (13,35 ανά ημέρα) όταν τις υπόλοιπες ημέρες οπότε και οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 ήταν μικρότερες των ανώτατων ορίων (συνολικά 188 ημέρες) τα περιστατικά ήταν 1.895 (10,08 ανά ημέρα).

Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στην Παθολογική Κλινική κατά 25,83% τις 178 ημέρες των υπερβάσεων. Στο σύνολο των 178 επιβαρυμένων ημερών προσήλθαν 1.133 περιστατικά (6,37 ανά ημέρα) όταν το υπόλοιπο διάστημα των 188 ημερών οπότε και οι ρύποι ήταν εντός ορίων καταγράφτηκαν 951 περιστατικά (5,06 ανά ημέρα).

Οπως τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης τα αποτελέσματα της ρύπανσης είναι άμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό και η αύξηση των περιστατικών καταγράφεται την επομένη των περιστατικών κρίσεων στην ατμόσφαιρα. «Ερευνητικά επιλέξαμε τα παιδιά, διότι είναι καθαροί οργανισμοί χωρίς νοσηρότητα. Οπως διαπιστώσαμε υπάρχει αύξηση των περιστατικών στα παιδιά, που αφορά από κρίσεις άσθματος μέχρι λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε.

Στη μελέτη προσδιορίστηκαν και οι πηγές ρύπανσης του Βόλου με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή.

Ο Βόλος δέχεται ρυπαντικά φορτία στην ατμόσφαιρα που δημιουργούνται τόσο στο εσωτερικό της πόλης και επιπλέον μεταφέρονται από πηγές ρύπανσης από βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Κύριες πηγές ρύπανσης μέσα στον Βόλο προσδιορίζονται η θέρμανση των νοικοκυριών, η εστίαση και η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ίδιες πηγές δημιουργούν ρύπανση και από τον βορρά.

Εξ ανατολών οι ρύποι που μεταφέρονται αποδίδονται στη βιομηχανική δραστηριότητα, στη θέρμανση και εστίαση και στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το νότο ως πηγή ρύπανσης προσδιορίζεται η βιομηχανική δραστηριότητα ενώ από δύση την πόλη επιβαρύνει η βιομηχανική δραστηριότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ισόποση «ευθύνη» στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας δείχνει να είναι πολυπαραγοντική και δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη ισόποσα συμμετέχουν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ποσοστό 33% τόσο η βιομηχανία, όσο και η θέρμανση/ εστίασης αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Προτείνονται βελτιωτικές δράσεις

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βελτιωτικές δράσεις που προωθούνται είναι οι εξής:

  • Βιομηχανική Ζώνη Βόλου: Εγκατάσταση μετρητών PM2,5 για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά και δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2,5.
  • Δήμος Βόλου: Ρύθμιση φαναριών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2,5, εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο.
  • Εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ.
  • Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου: Επανασχεδιασμό δικτύου, Δημιουργία συστήματος τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο και διάθεση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να είναι εφικτή η μετεπιβίβαση με το ίδιο εισιτήριο σε δεύτερο λεωφορείο.
  • Εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο.
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Βόλου και Χαλυβουργία δεν δέχτηκαν τις προτάσεις των επιστημόνων του GreenYourAir, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο.

Ο κορονοϊός «σκότωσε» τη ρύπανση, όμως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στη μείωση των περιστατικών ρύπανσης στη διάρκεια της καραντίνας, ενισχύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που δείχνουν ρύπανση εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη «ο κορονοϊός σκότωσε τη ρύπανση». «Τα δεδομένα που κατέγραψε το δίκτυο των μετρητών μας για την περίοδο της καραντίνας δείχνουν μείωση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων κατά 30% – 40%», σημείωσε ο ίδιος.

Οπως υπογράμμισε όμως σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού είναι υψηλότερος. «Σε περιοχές όπου υπάρχει ρύπανση και συγχρωτισμός ατόμων η πανδημία ενδημεί χειρότερα. Πρόκειται για συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πανδημιών», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ