Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 18:14
Άλλες Ειδήσεις

Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»






Τα τελευταία χρόνια οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερους μετεωρολογικούς όρους για να περιγράψουν τα φυσικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός δελτίου καιρού. Τόσο η κατανόησή μας για αυτά τα φαινόμενα όσο και η ανάγκη επικοινωνίας των επιστημονικών όρων, αυξάνονται συνεχώς, αλλά το κοινό που δεν έχει γνώσεις Μετεωρολογίας πολλές φορές να συγχέει όρους και έννοιες.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει τον όρο “Ψυχρή Λίμνη” σε ένα πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο, ο οποίος αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου “Cold pool”, δηλαδή μια πιο ακριβής μετάφραση θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”. Για τον ίδιο όρο υπάρχει και δεύτερη ονομασία ως “Cold drop” ή “Ψυχρή Σταγόνα”. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φυσικό φαινόμενο και τι διαφορά έχει με τις “Ψυχρές Λίμνες ή Πισίνες” κοντά στο έδαφος;

Ψυχρή Λίμνη

Ως “Ψυχρή Λίμνη” στη Μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία “αστάθειας”, δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ύψος. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Το καλοκαίρι το αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους κατά την ηλιοφάνεια. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, επομένως ανέρχεται αυθόρμητα και επιταχυνόμενα αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία μιας “Ψυχρής Λίμνης”. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η έκταση μιας “Ψυχρής Λίμνης” πάνω από την Ανατολική Ευρώπη. Οι “Ψυχρές Λίμνες” συνοδεύονται από “Διαταραχές” που κινούνται περιμέτρικά τους, και λειτουργούν ως μηχανισμός ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών, άρα ευννούν την ανάπτυξη των καταιγίδων.

Πηγή: meteo