Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025 15:17
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από την «επίθεση φιλίας» του Τσαβούσογλου – Πού το πάει η Αγκυρα, πώς αντιδρά η Αθήνα και ο ρόλος της Ρώμης






«Καρότο και μαστίγιο» από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών -αν και με διφορούμενες δηλώσεις- επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μεσόγειο.

Την Παρασκευή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε αρχικά ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά στο Αιγαίο να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και καλούσε, παράλληλα, το Ισραήλ να ακυρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχει συνάψει με την Κύπρο προκειμένου να μπει σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο CNN Turk και επιδεικνύοντας σχετικούς χάρτες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα λέει τώρα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κι εμείς λέμε πως δεν μπορεί να έχει κάθε νησί υφαλοκρηπίδα, ειδικά τα νησιά, που απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο, που έχει έκταση 10 τ.χλμ. και βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια ζώνη 40.000 τ. χλμ. Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς αυτή την κόκκινη ζώνη. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, αλλά η Ελλάδα έχει αυτό το όνειρο. Το Καστελόριζο απέχει δύο χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα 570».

Τσαβούσογλου: Έβαλε την Ιταλία «διαμεσολαβητή» και ζήτησε συνεργασία με Ελλάδα

Λίγες ώρες αργότερα, στο πλαίσιο της συνάντησής με τον Ιταλό ομόλογό του στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να τείνει κλάδο ελαίας και συνεργασίας στην Αθήνα προτείνοντας συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στον φίλο μου τον Λουίτζι, ανέφερα πως στα ζητήματα αυτά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, κυρίως με την Ελλάδα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσδίδοντας άτυπα ρόλο διαμεσολαβητή, για τις διαφορές Άγκυρας – Αθήνας, στην Ιταλία. «Διαπιστώσαμε πως η Ιταλία επιθυμεί έναν δημιουργικό ρόλο. Εμείς το αποδεχόμαστε. Η Ιταλία είναι δίκαιη, αντικειμενική και κάνει διαμεσολάβηση πολλές φορές» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα την θεωρεί πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή. Έκανε λόγο, επίσης για προοπτικές συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο.
«Άρα, με τον διάλογο και τη διπλωματία, τα ζητήματα επιλύονται, αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μη μας υπολογίζουν, μπορούν να μοιραστούν» είπε και συνέχισε: «Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι’ αυτά τα θέματα».

Σημαντικός ο ρόλος της Ιταλίας

Ο ρόλος της Ιταλίας θεωρείται ιδιαίτερα κομβικός στην περιοχή. Η Ρώμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη ενώ ιταλικές εταιρίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, εκκρεμεί να διαφανεί αν τελικά θα ενταχθεί στο σχήμα του EastMed καθώς παρά την αρχική θετική της στάση δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. «Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία. Αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της», ήταν η ενδεικτική των προθέσεων της Ρώμης, αναφορά του Λουίτζι ντι Μάιο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας. Μετά το κλείσιμο της υπόθεσης καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία, ο Νίκος Δένδιας είχε κρίσιμες συναντήσεις στο Κάιρο προκειμένου να προχωρήσει αντίστοιχη συμφωνία και με την Αίγυπτο, στόχος που θεωρείται κρίσιμος για την ενίσχυση της ελληνικής θέσης στην περιοχή. Παράλληλα, το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς την Άγκυρα καθώς επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβίβ ενώ η κοινή δήλωση των δύο χωρών εμπεριείχε εκτενείς αναφορές για τα ζητήματα της ΑΟΖ. Παράλληλα, την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ένταξη στην ατζέντα της συζήτησης του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας, κατά την επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αναφορικά με το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες, στα μέσα Ιουλίου.

Σκληρή δήλωση Φλώρου

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ανέβασε τους τόνους καθώς χθες δήλωσε την πλήρη ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να προασπιστούν, αν χρειαστεί, τα ελληνικά εδάφη.

«Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι. «Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: iefimerida.gr