Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025 10:31
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αλλάξει στις τσέπες μας με την επιβολή δασμών από τον Τραμπ






Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Liberation Day του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία έχει τάξει από την ημέρα που έκανε την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η «Ημέρα Απελευθέρωσης από τα ξένα προϊόντα» είναι ημέρα καταδίκης για τους καταναλωτές όλου του κόσμου, καθώς από την Τετάρτη 2/4 θα αρχίσουν να ισχύουν οι δασμοί σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτοί στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αρχίσουν από την Πέμπτη 3/4.

Ο ίδιος ο Πλανητάρχης θα ανακοινώσει όσα θα γίνουν και θεωρείται δεδομένο πως θα επαναλάβει ότι στόχος του είναι να τακτοποιήσει τις εμπορικές ανισορροπίες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και κάνουν κακό στην οικονομία «και την ασφάλεια» της χώρας του. Υποσχέθηκε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια δια αυτής της οδού, την επόμενη δεκαετία.

Όπου “εμπορικές ανισορροπίες”, αναφέρεται στις χώρες που πουλούν στις ΗΠΑ πολλά περισσότερα από όσα αγοράζουν από αυτές. Οι δασμοί που θα επιβληθούν στο 90% των εισαγωγών και θα είναι της τάξεως από 15% έως 25%, έχουν ως στόχο να καλύψουν αυτήν την απόσταση. «Και θα είμαστε πολύ πιο γενναιόδωροι από ό,τι ήταν αυτές οι χώρες μαζί μας», όπως είπε σήμερα ο ηγέτης.

Για αυτό και επαναλαμβάνει πως αυτό που θα επιβάλλει είναι «αμοιβαίοι φόροι». Όχι τιμωρία. Θα κάνει ό,τι του κάνουν.

Η αλήθεια βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτή.

Dirty 15: οι χώρες που θα πληρώσουν ακριβότερα τους δασμούς

Μεταξύ όσων είχε να καταθέσει ο Τραμπ λίγες ώρες πριν τη Liberation Day ήταν πως «θα αρχίσουμε με δασμούς σε όλες τις χώρες για τις οποίες μιλάμε και θα δούμε τι θα γίνει. Υπάρχουν πολλές χώρες εκεί έξω. Άκουσα μια φήμη πως θα επιβληθούν δασμοί σε 15, αλλά στην ουσία εμείς θα επιβάλουμε δασμούς σε όλες. Δεν θα υπάρξει όριο».

Έχει πει στο παρελθόν πως θα είναι ευέλικτος. Δηλαδή, δεν θα φερθεί σε όλους με τον ίδιον τρόπο.

Όπου «χώρες για τις οποίες μιλάμε» αναλυτές εξήγησαν πως είναι 20. Ωστόσο, σε 15 που αποτελούν το 15% των εμπορικών εταίρων της χώρας του «με τις οποίες έχουν διαπιστωθεί μεγάλες εμπορικές ανισορροπίες» και η κυβέρνηση του αποκαλεί «Dirty 15», θα είναι πιο αυστηρός.

Η λίστα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Σύμφωνα όμως, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ και άλλων αξιωματούχων και βάσει αναλύσεων εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, οι Dirty 15 είναι οι ακόλουθες:

-Κίνα (έχει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, είναι περίπου 295 δισεκατομμύρια δολάρια).

-Μεξικό (έλλειμμα περίπου 171 δισεκατομμύρια δολάρια και ήδη αντιμετωπίζει δασμούς που συνδέονται με ζητήματα συνόρων).

-Βιετνάμ (έλλειμμα 123 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά τις εξαγωγές χαμηλού κόστους).

-Ταϊβάν (έλλειμμα περίπου 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων -με τα ηλεκτρονικά και τα τσιπ στο επίκεντρο).

-Ιαπωνία (έλλειμμα περίπου 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με υψηλούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα των ΗΠΑ).

-Νότια Κορέα (έλλειμμα περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών).

-Καναδάς (έλλειμμα περίπου 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέεται με το εμπόριο ενέργειας και μεταποίησης).

-Ταϊλάνδη (έλλειμμα περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζεται με το μεταποιητικό εμπόριο).

-Ινδία (έλλειμμα περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συχνά ξεχωρίζει για τους υψηλούς μέσους δασμούς.

-Μαλαισία (έλλειμμα περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά το εμπόριο ηλεκτρονικών).

Tι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πέντε σημειώσεις που λείπουν από τη λίστα των Dirty 15 είναι εδώ κοντά μας, στην Ευρώπη. Η «εμπορική ανισορροπία» των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Τραμπ να έχει αποφασίσει να επιβάλει δασμούς 25% συνολικά στην Ευρωζώνη. Θα ασχοληθεί και ξεχωριστά με τρία κράτη-μέλη, συν την Ελβετία.

Kατ’ αρχάς η Iρλανδία έχει έλλειμμα κοντά στα 87.000.000.000 δολ. και είναι το μεγαλύτερο -μολονότι η έκταση της είναι μικρή. Έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι είναι κόμβος για τεχνολογικούς και φαρμακευτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Εισήγαγε από την άλλη ακτή του Ατλαντικού χρυσό, εμβόλια, στεροειδή, πετρελαιοειδές αέριο, αεροσκάφη και ανταλλακτικά, κοσμήματα, ιατρικά εργαλεία και αργό πετρέλαιο.

Η Γερμανία έχει έλλειμμα 85 δισεκατομμυρίων που αφορά εξαγωγές σχετικές με αυτοκίνητα., Εισήγαγε αργό πετρέλαιο, εμβόλια, αεροσκάφη και ανταλλακτικά, ιατρικά εργαλεία, χρυσό και φυσικό αέριο.

Το έλλειμμα της Ιταλίας είναι 44 δισεκατομμύρια και συνδέεται με συσκευασμένα φάρμακα, αυτοκίνητα και εμβόλια -ενώ εισήγαγε αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκό αέριο από τςι ΗΠΑ.

Τέλος, η Ελβετία έχει έλλειμμα 38.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις εξαγωγές της να αφορούν συσκευασμένα φάρμακα, εμβόλια και ρολόγια από κοινά μέταλλα. Οι εισαγωγές της ήταν χρυσός, εμβόλια και κοσμήματα.
Η Ελλάδα ανήκει στην άλλη λίστα -του πλεονάσματος

Εκ του συνόλου των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, έχουν εμπορικό έλλειμμα με 101 και εμπορικό πλεόνασμα με 132 -βάσει των στοιχείων του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ και του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης.

Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη λίστα, με τις ΗΠΑ να έχουν εμπορικό πλεόνασμα περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, το 2024 εισάγαμε (3.11 δισεκατομμύρια) περισσότερα από όσα εξάγαμε (2.61 δισεκατομμύρια). Τι εξάγαμε; Πετρελαϊκό αέριο, τουρμπίνες αερίου και oπτάνθρακας από πετρέλαιο. Εισάγαμε κυρίως ενέργεια και μηχανήματα. Στην κορυφή της λίστας είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική (συλλογικά 47.3 δισεκατομμύρια δολάρια) και το Χονγκ Κονγκ (21.9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Παρ’ όλα αυτά, όπως όλες οι χώρες και δη οι ευρωπαϊκές, έχουμε ήδη επηρεαστεί από τις αποφάσεις του Τραμπ.

 

 

Πηγή: news247.gr