Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 10:26
ΥΓΕΙΑ

Τι τρώμε VS πώς το τρώμε: Τρεις τρόποι να τρεφόμαστε πιο υγιεινά






Θυμάστε το πρώτο πράγμα που μας λέει ο γιατρός όταν πηγαίνουμε να τον επισκεφτούμε γιατί πονάει το γόνατό μας ή γιατί νιώθουμε μια ενόχληση στο συκώτι μας; «Προσέχεις τη διατροφή σου;». Αυτή η επίμονη ερώτηση του γιατρού – σε όποια ειδικότητα και αν ανήκει – είναι, πέρα από εκνευριστική ίσως και μια ένδειξη ότι τελικά τα πάντα μέσα στο σώμα μας είναι κομμάτι ενός τεράστιου οδικού δικτύου που αλληλοσυνδέεται. Σε αυτό η τροφή είναι όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν. Σκεφτείτε λοιπόν τώρα ότι το σώμα μας είναι σαν το κέντρο του Λονδίνου. Για να κυκλοφορήσεις με το αμάξι σου σε αυτό, πρέπει το όχημά σου να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και ειδικότερα να είναι σίγουρα φιλικό προς το περιβάλλον και να έχει μηδενικούς ρύπους. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι και τα οχήματα, δηλαδή η τροφή, που βάζουμε μέσα μας. Για αυτό τον λόγο και ο γιατρός συνεχίζει πάντοτε να κάνει αυτή την ερώτηση, υπενθυμίζοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να τρώμε κάτι που θα βοηθάει το περιβάλλον μας – το εσωτερικό – και θα έχει μηδενικούς ρύπους, δηλαδή θρεπτικά μόνο συστατικά. Όλα λοιπόν ξεκινούν και τελειώνουν εκεί.

diatrofi__4_

Υπάρχει λοιπόν άραγε τρόπος να τρώμε πιο υγιεινά και τι τελικά έχει περισσότερη σημασία ο τρόπος που τρώμε ή το τί τρώμε; Αν λοιπόν μπορούσαμε να χωρέσουμε όλες τις συμβουλές των ειδικών σε ένα άρθρο, αυτές θα συνοψίζονταν στις τρεις παρακάτω παραδοχές.

1. Να είστε θαρραλέοι με τις επιλογές σας

Πολλά ασυνήθιστα ή μη συμβατικά τρόφιμα που μπορεί να μην αποτελούν κανονικό μέρος της διατροφής μας είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και μικροοργανισμούς που μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Τα λαχανικά της θάλασσας, για παράδειγμα που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελούν βασική τροφή στους παραδοσιακούς ασιατικούς και παράκτιους πολιτισμούς, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν αντιοξειδωτικά (μόρια που εξουδετερώνουν τις βλαβερές “ελεύθερες ρίζες” στο σώμα), απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ιώδιο και πρωτεΐνες που δεν υπάρχουν στα τρόφιμα της ξηράς.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στις μοναδικές συνθήκες καλλιέργειας και τις βιολογικές προσαρμογές των θαλάσσιων λαχανικών, οι οποίες οδηγούν σε ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τα πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας. Ορισμένα από τα οφέλη τους περιλαμβάνουν επίσης την αντικαρκινική και αντιιική δράση, την πρόληψη των θρόμβων στο αίμα, τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Μπορούν επίσης να προλάβουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ορισμένα θαλάσσια λαχανικά – όπως τα φύκια – μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γεύση και τα οφέλη τους για την υγεία, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη φυκιών σε τρόφιμα όπως το τυρί τσένταρ και το φρυγανισμένο ψωμί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το γαλαζοπράσινο φύκι σπιρουλίνα για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και ως συμπλήρωμα από τους αστροναύτες της Nasa στις διαστημικές τους αποστολές. Τα θαλάσσια βρύα, τα βρώσιμα φύκια (όπως το nori) και τα φύκια (όπως το mozuku) είναι μερικά μόνο από αυτά τα θαλάσσια λαχανικά που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Τα πικρά χόρτα -όπως η πικραλίδα, τα παντζάρια, οι τσουκνίδες και τα χόρτα μουστάρδας, είναι επίσης όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και την πέψη, καθώς είναι γεμάτα φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το ξινολάχανο και το κεφίρ, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου και καλύτερη διαχείριση του βάρους. Είναι επίσης πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου και βελτιώνουν την πέψη.

2. Τα καρυκεύματα είναι σωτήρια

Η χρήση ποικιλίας βοτάνων και μπαχαρικών κατά το μαγείρεμα όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική αισθητηριακή εμπειρία του γεύματός μας, αλλά παρέχει επίσης διάφορα οφέλη για την ευεξία. Μπαχαρικά λοιπόν όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το σκόρδο, καθώς και η κανέλα, το γαρύφαλλο και η ρίγανη, θεωρείται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της σειράς χημικών ενώσεων που περιέχουν.

Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις αλληλοσυμπληρώνονται και μπορεί ακόμη και να εξουδετερώσουν διάφορες διαταραχές, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι χρόνιες φλεγμονές και ο διαβήτης. Η κανέλα για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση του διαβήτη, ενώ το τζίντζερ, η μέντα και ο μάραθος σχετίζονται με την καλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ένα τελευταίο όφελος από τη χρήση βοτάνων όπως ο κρόκος και το δεντρολίβανο είναι ότι συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, ακόμη και το άρωμα του δενδρολίβανου μπορεί να είναι αρκετό για να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Τρώτε εποχιακά και τοπικά προϊόντα

Η ενσωμάτωση εποχιακών τροφίμων στη διατροφή σας δεν είναι μόνο καλή για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον μας

Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι συχνά πιο φρέσκα, έχουν καλύτερη γεύση και μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν. Τα τοπικά καλλιεργούμενα, εποχιακά τρόφιμα χρειάζονται συνήθως λιγότερες χημικές ουσίες και συντηρητικά, επειδή δεν χρειάζεται να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Και επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν περνούν τόσο πολύ χρόνο στην αποθήκευση και τη μεταφορά, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα αλλοίωσης και σπατάλης.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ η αποθήκευση και η μεταφορά μπορεί να συνδέονται με κάποια απώλεια μικροθρεπτικών συστατικών, οι απώλειες αυτές θεωρούνται ελάχιστες, ειδικά σε σχέση με τη μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τι τρώμε vs πώς τρώμε

Δεν είναι όμως μόνο οι διατροφικές επιλογές μας που είναι σημαντικές για να μας βοηθήσουν να τρεφόμαστε πιο υγιεινά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που τρώμε.
Για παράδειγμα, η συνειδητή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει την πέψη και τη διαχείριση του βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσεκτική διατροφή δίνει έμφαση στο να είστε πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τις ουρές της πείνας και του κορεσμού σας, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής. Όσο περισσότερο λοιπόν συνειδητοποιούμε το φαγητό που τρώμε, τόσο πιο υγιεινές και ισορροπημένες είναι οι διατροφικές μας επιλογές.

Το μέγεθος του πιάτου μας και της μερίδας φαγητού μας είναι επίσης σημαντικά όσον αφορά τη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα, τα μικρότερα πιάτα δίνουν μια οπτική αντίληψη περισσότερου φαγητού. Σε μια κοινωνία λοιπόν όπου η υπερκατανάλωση τροφής είναι συνηθισμένη, η χρήση των σωστών μεγεθών μερίδων μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε πιο ισορροπημένα. Κάνοντας λοιπόν μερικές μόνο μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε το πόσο θρεπτική αυτή είναι και να ενισχύσετε την υγεία και την ευεξία σας.

 

Πηγή: protothema.gr