Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 07:32
ΒόλοςΤοπικά

Την ένταξη του Τμήματος Ιατρικής του Π.Θ. στην επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 ζητεί ο Αθ. Λιούπης






Την ένταξη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης, σημειώνοντας ότι το Τμήμα διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να συμμετάσχει στη δράση.
Η ερώτηση του κ. Λιούπη:

«Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας -ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον COVID-19- διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον SARS-CoV-2 και την αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας, έχοντας ως περιοχή ευθύνης όλη την Κεντρική Ελλάδα.
Η συμβολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας υπήρξε πολυεπίπεδη, με διαγνωστικά τεστ, θεραπεία ασθενών, εθελοντική αιμοδοσία κ.ά. Ειδικότερα, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας ανέλαβε τον έλεγχο των υπόπτων κρουσμάτων, το Τμήμα Λοιμώξεων και η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αντιμετωπίζουν τα περιστατικά των νοσούντων, ενώ ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με σημαντική δράση στο περιστατικό με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη διαχείριση των κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα.

Μάλιστα, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αρτιότερη αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 δημιούργησε δίκτυο συνεργαζόμενων Εργαστηρίων του, όπως της Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Μικροβιολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Ιατρικής Γενετικής.
Όμως, στη χρηματοδοτούμενη μέσω Π.Δ.Ε. «Εμβληματική δράση για την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών» δεν συμπεριλαμβάνεται το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επισημαίνεται, ότι το Τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαθέτει εξειδικευμένο -υψηλού επιπέδου- ιατρικό προσωπικό και συνεργαζόμενα εργαστήρια που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία για να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση.

Κατόπιν των ως άνω,
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Προτίθεστε να επανεξετάσετε τον κατάλογο των Πανεπιστημιακών Ιατρικών Τμημάτων που θα συμμετάσχουν στη δράση για την επιδημιολογική μελέτη του SARS-COV-2, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτόν και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με δεδομένο τον κομβικό του ρόλο στην αντιμετώπιση του COVID-19 στην Κεντρική Ελλάδα;»