Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 09:45
ΜαγνησίαΤοπικά

Την εξαίρεση επιβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες ζητεί η Ζέττα Μακρή






Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τη μεγάλη αγωνία μίας ακόμη επαγγελματικής επιχειρηματικής ομάδας, αυτής του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, μετέφερε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, με κοινοβουλευτική της ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, σήμερα Σάββατο 4 Απριλίου 2020.
Συγκεκριμένα, μεταξύ και άλλων επαγγελματικών κλάδων, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας πλήττεται σοβαρά από την έξαρση της πανδημίας και, συνεπώς, είναι, πλέον, επιβεβλημένη η λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης τόσο στους ίδιους τους αγρότες όσο και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους έως 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν τους αγρότες και τον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων προκειμένου να υπάρχει παροχή ασφαλών τροφίμων κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Παράλληλα, οι υπηρεσίες της ΕΕ δηλώνουν έτοιμες να υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη ευελιξία σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μέχρι στιγμής, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων αγροτικού τομέα που θα ενισχυθούν λόγω κορωνοϊού, όμως δεν έχουν ανακοινώσει κάποιο μέτρο ενίσχυσης για τους ίδιους τους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων ώστε να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος μέσα στο 2020 με στόχο την ολική κατάργησή του το 2021 και δεδομένου ότι για τους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν έχουν ακόμη ληφθεί φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ενίσχυσης ή καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ από την πολιτεία, θα ήταν σκόπιμο να εξετασθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του αιτήματος εξαίρεσης επιβολής τέλους επιτηδεύματος στους ως άνω αγρότες λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.
Το αίτημα αυτό έθεσε με την κοινοβουλευτική της ερώτηση η Ζέττα Μ. Μακρή, εκθέτοντας, λεπτομερώς και αναλυτικά, τα δεδομένα που το υποστηρίζουν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 04/04/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Θέμα: Εξέταση αιτήματος εξαίρεσης επιβολής τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.

H ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των τομέων της δημόσιας υγείας καθώς και μέτρα στήριξης για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19 που αυτή επιφέρει στους τομείς της οικονομίας, της απασχόλησης και του «επιχειρείν» προκειμένου να ανακουφισθεί μεγάλος αριθμός επαγγελματικών ομάδων και να στηριχθεί η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα. Για πολλές από τις πληγείσες επαγγελματικές ομάδες, η κυβέρνηση, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης και σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, προχώρησε άμεσα στην αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών – ατομικών και επιχειρηματικών – για όλο το διάστημα της κρίσης, στην αναστολή καταβολής προκαταβολής φόρου, σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και σε καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.
Ένας από τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττεται σοβαρά από την έξαρση της πανδημίας είναι και ο πρωτογενής αγροτικός τομέας, για τον οποίο είναι, πλέον, επιβεβλημένη η λήψη αποφασιστικών και αποτελεσματικών ενεργειών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης τόσο στους ίδιους τους αγρότες όσο και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους έως 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν τους αγρότες και τον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων προκειμένου να υπάρχει παροχή ασφαλών τροφίμων κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Παράλληλα, οι υπηρεσίες της ΕΕ δηλώνουν έτοιμες να υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη ευελιξία σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μέχρι στιγμής, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων αγροτικού τομέα που θα ενισχυθούν λόγω κορωνοϊού, όμως δεν έχουν ανακοινώσει κάποιο μέτρο ενίσχυσης για τους ίδιους τους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Δεδομένου ότι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων ώστε να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος μέσα στο 2020 με στόχο την ολική κατάργησή του το 2021 και λαμβάνοντας υπόψη ότι για τους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν έχουν ακόμη ληφθεί φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ενίσχυσης ή καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Θα προχωρήσουν στην άμεση εξέταση αιτήματος εξαίρεσης επιβολής τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.