Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 04:44
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 25- 29






Για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημερώνουν αυτήν την ώρα από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από εκείνα της Johnson & Johnson για την ηλικιακή ομάδα 25- 29 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού, με 100% πληρότητα στα ραντεβού σε πολλές περιοχές, όπως η Αττική, στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Για τα τρία παραπάνω σκευάσματα θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Συνολικά έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση και 2.350.000 και με τις δύο δόσεις.

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και πρόκειται να ενταθεί, αυτό όμως θα γίνει όταν θα έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων. Όπως ανέφερε, είναι ήδη προνόμιο για τους εμβολιασμένους η ευκολία στα ταξίδια με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τέλος, για την επίτευξη της ανοσίας είπε ότι εξαρτάται και από τις παραδόσεις των εμβολίων, όμως σε κάθε περίπτωση «ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι».

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι βρισκόμαστε ήδη στον 6ο μήνα του προγράμματος εμβολιασμού και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τα οφέλη του. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 90% των περιστατικών που εισάγονται με covid στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Όπως τόνισε, όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον από το να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ. Το γεγονός, όμως αυτό, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την μετάθεση την προφύλαξης στους άλλους» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Ως προς τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών. Στη χώρα μας για όλα τα εμβόλια η Επιτροπή καταλήγει να τα συμπεριλάβει ή όχι μετά από επεξεργασία όλων των δεδομένων. Κατά τον ίδιο τρόπο η Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα.

Συγκεκριμένα τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα κριθεί μετά την επεξεργασία μια σειράς παραγόντων, οι οποίοι είναι: ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά της COVID-19, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια των εμβολίων.

«Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση» τόνισε.

Για τις έγκυες η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι γνώσεις για τον κίνδυνο από covid αυξάνουν και έχουν δείξει ότι η νόσος της μητέρας προκαλεί συχνά βλάβες στον πλακούντα, γεγονός που ενισχύσει τη σύσταση για εμβολιασμό. Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών.