Μετά από 20 χρόνια, το 11ο Αστροσυνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων διενεργείται φέτος και πάλι στο Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7 μ.μ. με κεντρική ομιλήτρια τη Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – ένα ταξίδι στο Σύμπαν».
Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα η βράβευση των μαθητών Ολυμπιονικών της Αστρονομίας, οι οποίοι στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής της Ουγγαρίας κέρδισαν φέτος δύο αργυρά μετάλλια και τρία χάλκινα, δηλ. όλοι ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας. Πρόκειται για τους Πουλτουρτζίδη Ευθύμιο, από το Κιλκίς, Γιαννίση – Μανέ Αργύριο από το Βόλο (αργυρά μετάλλια), Γάκη Δημήτριο, από την Πάτρα, Βασιλείου Ευτυχία από τον Πειραιά και Ξυλόπορτα Κων/τίνο, από την Αθήνα (χάλκινα μετάλλια).
Είναι η πρώτη φορά που στα 13 χρόνια και οι 5 εκπρόσωποι της Ελλάδας κατακτούν μετάλλια στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Γι’ αυτό η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο και διοργανώνει το 11ο Αστροσυνέδριο, αποφάσισε να βραβεύσει 4 από τους καθηγητές τους με αναμνηστική πλακέτα. Οι επίτιμοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ιωάννης Σειραδάκης, & Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο κ. Κωνταντίνος Μελίδης, αφυπηρετήσας Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ο Βολιώτης κ. Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών επί 10 – 15 ημέρες κάθε χρόνο έκαναν ολοήμερες διδασκαλίες και έβαλαν τα θεμέλια του φετινού θρίαμβου!
Παράλληλα, την ίδια βραδιά θα βραβευθούν, στα πλαίσια της ετήσιας «Γιορτής Αστρονομίας» και οι 22 καλύτεροι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βολιώτης Σιάσος Χρήστος, καθώς και οι 17 καλύτεροι μαθητές του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού, μεταξύ των οποίων είναι και η Βολιώτισσα Τσολάκη Ιωάννα.
Τέλος, θα απονεμηθούν τα απολυτήρια των 39 σπουδαστών και σπουδαστριών τόσο της Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2018, όσο και της Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019. Με το κλείσιμο της γιορτής η Εταιρεία θα τους δεξιωθεί όλους μαζί, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και καθηγητές, παραθέτοντας πλούσιο μπουφέ προς τιμή τους.