Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 15:41
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 62% όσων έλεγξε η ΑΑΔΕ φοροδιέφευγαν! Γιατί φοβούνται νέο κύμα φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες






Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Ιούλιο έχουν μια ενδιαφέρουσα πτυχή, που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Με φόντο τις απίστευτες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων ακόμα και σε γραφεία τελετών, που δημοσιοποίησε η Αρχή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για παραβατικότητα 40-50% σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, τα στοιχεία για το 7μηνο αποκαλύπτουν ότι όπου έκαναν στοχευμένα «έφοδο» οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, έγινε… χαμός. Επί συνόλου 13.405 τέτοιων ελέγχων, στις 8.345 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπερ σημαίνει ότι η παραβατικότητα έφτασε στο 62%!

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις της Κομισιόν που έδειξαν ότι η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ παραμένει πάνω από το 30%- μόνο το 2017 έκαναν φτερά περίπου 7,5 δισ. ευρώ- έχουν κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η μείωση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών χαρακτηρίζεται ως δίκοπο μαχαίρι. Αν και είναι προφανές ότι η μείωση των βαρών μπορεί να δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους και στην αγορά, εάν δεν λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες θα επαναληφθεί το φαινόμενο της «συμπίεσης» εισοδημάτων κάτω από τις 10.000 ευρώ, έτσι ώστε να επωφεληθούν από την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή 9%.

Ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, που προκάλεσε αφενός μαζική παράδοση «μπλοκακίων» αφετέρου απόκρυψη εισοδημάτων, με αποτέλεσμα «τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ στα έσοδα.

Η πρόθεση των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για μαζικές κι εκτεταμένες διασταυρώσεις σε Ε3, Ε1, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις, στα στοιχεία δαπανών που αποστέλλουν τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, σχολεία, θεραπευτήρια, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ, ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην πιο στενή παρακολούθηση επιχειρηματιών κι επαγγελματιών.

Πηγή: iefimerida.gr