Το δράμα 400 και πλέον καρκινοπαθών που εξυπηρετούνται από μία γιατρό – Οι ενστάσεις σωματείου που έβαλαν φρένο… σε προσωρινή λύση στο Αχιλλοπούλειο
Τετρακόσιοι και πλέον καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο του Βόλου δίνουν τη μάχη των χημειοθεραπειών έχοντας στο πλευρό τους μόνο μία γιατρό ογκολόγο- παθολόγο, μετά την αποχώρηση των δύο συναδέλφων της από τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετηθούν εγκαίρως όλα τα περιστατικά λαμβανομένου υπόψη ότι προκύπτουν και έκτακτες περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζεται επίσης να ληφθεί.
Η λειτουργία του τμήματος Χημειοθεραπειών κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, με τους καρκινοπαθείς να αγωνιούν, διότι βλέπουν να μην δίνεται λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης.
Την ίδια ώρα δύο υπουργεία, το Εθνικής Αμυνας και το Υγείας, μολονότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ενός στρατιωτικού γιατρού και του διοικητή του, αρνούνται να υπογράψουν κοινή υπουργική απόφαση για τη μετακίνησή του από το 404 στρατιωτικό νοσοκομείο της Λάρισας στο Αχιλλοπούλειο.
Τα δύο υπουργεία επικαλούνται μία ΚΥΑ που ισχύει από το 2011 και δεν προβλέπει μετακινήσεις από στρατιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Μετά από παρεμβάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε πως «προκειμένου να τύχει εφαρμογής η ΚΥΑ για την κάλυψη των νοσοκομείων της Θεσσαλίας από στρατιωτικούς ιατρούς που δεν υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας θα γίνει τροποποίηση, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν για την κάλυψη παρόμοιων αναγκών», όμως τελικά η τροποποίηση δεν έγινε ποτέ και μόλις πριν από λίγες μέρες υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αυτή τη φορά με υπογραφή του Υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους προς το 404 στρατιωτικό νοσοκομείο της Λάρισας, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται το αίτημα.
Για τη μετακίνηση του στρατιωτικού γιατρού από τη Λάρισα στον Βόλο έχει εναντιωθεί το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων με έδρα τον Βόλο, αν και κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί ότι ολόκληρο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενέδωσε σε συνδικαλιστικές πιέσεις κόντρα στην ανάγκη να εξυπηρετηθούν ασθενείς και μάλιστα καρκινοπαθείς!
Συνδικαλιστικές… ενστάσεις
Για τη μετακίνηση του στρατιωτικού γιατρού από τη Λάρισα στον Βόλο έχει εναντιωθεί το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων με έδρα τον Βόλο. Ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Κοντούρης τον περασμένο Νοέμβριο μετά από δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΙΣΜ Χρ. Βενέτης δήλωσε σε ενημερωτικό μέσο της Μαγνησίας πως «το 404 ΓΣΝ διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν ογκολόγο για να εξυπηρετεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας και ένα μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και ότι «το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις κλινικές του ΕΣΥ, καθώς εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η μετακίνηση λοιπόν έστω και προσωρινά του παθολόγου – ογκολόγου ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε μια άλλη μερίδα πολιτών.
Επειδή λοιπόν “Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, κατανοώντας πλήρως την πρόθεση και την ανησυχία του Προέδρου του ΙΣΒ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και την ταλαιπωρία των ασθενών, με όλο το σεβασμό, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης θα διαφωνήσω σε μια πρόσκαιρη και «μπαλωματική» λύση και θα συνηγορήσω μαζί του για άμεση πρόσληψη Ογκολόγου και τη δημιουργία Ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου».
Εντονες αντιδράσεις από Ιατρικό Σύλλογο
Σημειώνεται πως για το Τμήμα Χημειοθεραπείας στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έχει προκηρυχθεί θέση γιατρού, η διαδικασία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, γι΄αυτό και επιλέχτηκε η λύση της μετακίνησης του στρατιωτικού γιατρού.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας έχοντας ανακινήσει το θέμα και μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την έντονη δυσφορία του, υπογραμμίζοντας πως είναι «απαράδεκτο να μην τροποποιείται μία ΚΥΑ για να δοθεί “ανάσα” σε ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου που έχει να κάνει με καρκινοπαθείς.
«Το θέμα θα μπορούσε να έχει ληφθεί με μία υπογραφή, δυστυχώς όμως τα δύο συναρμόδια υπουργεία απέρριψαν το αίτημα. Είναι πολύ κρίμα. Πρόκειται για μία ανάλγητη απόφαση το περιεχόμενο της οποίας ασφαλώς δεν καταδεικνύει μέριμνα για τη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία στα οποία απευθύνονται οι ασθενείς αναζητώντας τη θεραπεία τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η μοναδική ογκολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου όσο και να θέλει δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά. Επρεπε η ΚΥΑ να έχει υπογραφεί και να μην μπαίνουν διάφορα προσκόμματα. Μιλάμε για καρκινοπαθείς που παλεύουν για τη θεραπεία τους και οι οποίοι πριν από λίγο διάστημα βγήκαν στους δρόμους για να αναδείξουν το πρόβλημα. Δεν μπορεί να μην τους υπολογίζει κανείς», συνέχισε ο κ. Βενέτης, στηλιτεύοντας τη στάση των δύο υπουργείων.
«Είμαστε υπερ της στελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου με μόνιμο προσωπικό, όμως μέχρι να γίνει αυτό, καθώς οι προκηρύξεις βαίνουν άγονες διότι οι αποδοχές δεν είναι ελκυστικές, θα έπρεπε να δοθεί προσωρινή λύση στην κατεύθυνση που ζητήσαμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΣΜ.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ