Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 20:42
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και η αγκαλιά με τον Δένδια – Κάτι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις






Η πρωτοφανής τραγωδία με τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα, το μέγεθος της οποίας ούτε οι Τούρκοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, έχει συγκλονίσει τους πάντες. Μετά τον βουβό πόνο για τους χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που ζούσαν στις πληγείσες περιοχές, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.

Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, η Ελλάδα έσπευσε να στείλει βοήθεια στις ισοπεδωμένες  πόλεις της Τουρκίας.  Μέσα σε λίγες ώρες φάνηκε ότι ο φονικός σεισμός έφερε πιο κοντά τις δύο χώρες.

Οι Τούρκοι «υποκλίθηκαν» στην  ΕΜΑΚ που έσπευσε από την πρώτη στιγμή στα χαλάσματα, ανασύροντας πέντε ανθρώπους ζωντανούς, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε απλούς πολίτες ενώ και τα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για την ελληνική βοήθεια.

Οι δηλώσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, έδειξαν ότι σε τέτοιες στιγμές  ξεχνιούνται οι οποίες διάφορες υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκινητική ήταν η συνάντηση Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ την Κυριακή, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Ένας Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε.

Η συνάντηση Τσαβούσολγου – Δένδια και η αγκαλιά

Χθες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Αντιόχεια μαζί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί είχαν μάλιστα έναν θερμό εναγκαλισμό μπροστά στις κάμερες στα Άδανα και στη συνέχεια πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, προτού μεταβούν στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής -και όχι μόνο- κρίσης που προέκυψε μετά τις φονικές δονήσεις.

Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική βοήθεια.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του φονικού σεισμού  αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ.

«Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» είπε ο κ. Δένδιας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ». Όπως είπε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

Κάτι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από την πρώτη στιγμή του φονικού σεισμού, άνοιξαν και πάλι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το ίδιο έγινε και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τουρκικά ΜΜΕ αποθέωσαν την ΕΜΑΚ που επιχειρούσε νυχθημερόν στα συντρίμμια, απλοί πολίτες ευχαριστούσαν τα μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης για τις συγκινητικές προσπάθειες, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν το δικό τους «ευχαριστώ» στην ελληνική βοήθεια που εστάλη.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα, όπως έχει διαμηνύσει και ο έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία.

Η «διπλωματία των σεισμών» ενεργοποιήθηκε και πλέον αυτό που μένει να δούμε είναι για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η τεράστια αλλαγή που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της τραγωδίας.

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έχουν μπροστά τους έναν… Γολγοθά, καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια πολίτες ζούσαν στις πληγείσαν περιοχές που ισοπέδωσε ο σεισμός, ενώ την ίδια στιγμή, η «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με ορισμένες εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για 100.000 νεκρούς.

Φαίνεται πως το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην γειτονική χώρα, αφήνει στην άκρη τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Προφανώς ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα διαρκέσει για πάντα, ωστόσο υπάρχει μία ελπίδα να μειωθεί η ένταση μακροπρόθεσμα και να αντιμετωπιστούν οι διαφορές στο μέλλον με μία διαφορετική λογική.