Κι όμως, ο συνδυασμός αυτών των δύο μακρινών γεωγραφικών τοποθεσιών φαίνεται πως οδηγεί στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου που αφορά τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Μεθόδους που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές περιγράφονται στο πόρισμα της ΑρχήςΚαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στα οικονομικά της Human Rights 360. Πρόκειται για την οργάνωση τα οικονομικά στοιχεία της οποίας έγιναν «φύλλο και φτερό» από τους ελεγκτές της Αρχής, κατόπιν παραγγελίας του προέδρου της Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Του ελέγχου στη ΜΚΟ είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν εις βάρος των ελληνικών Αρχών, τις οποίες στελέχη της οργάνωσης είχαν εγκαλέσει επειδή δήθεν άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα του ποταμού Εβρου, τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, η οργάνωση τότε ανέφερε ότι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των ελληνικών Αρχών ήταν να πεθάνει ένα παιδί.
Ωστόσο, τις συγκεκριμένες καταγγελίες, σχεδόν έναν μήνα μετά, ο ιδρυτής της Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης τις πήρε πίσω, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση», καθώς, όπως αποδείχθηκε, η νησίδα του Εβρου, όπου είχαν εγκλωβιστεί οι μετανάστες, δεν περιλαμβάνεται στην ελληνική επικράτεια.
Εγκληματική οργάνωση
Το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και έδωσε το έναυσμα για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, «δείχνει» τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του ως εμπλεκόμενους σε παράνομες πρακτικές. Οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Επ. Φαρμάκης αποκόμισε όφελος 210.000 ευρώ και ζητούν να διερευνηθεί αν είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), που στηρίζουν οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με μετανάστες.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η Realnews, ο Επ. Φαρμάκης φέρεται να έστησε με τους συνεργούς του ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη Human Rights 360. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος εμφανίζεται να παρέχει εργασία στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ λαμβάνοντας αμοιβή, αλλά και να εισπράττει τα χρήματα που πήγαιναν από τη Human Rights 360 στις συνεργαζόμενες οργανώσεις!
«Μαύρες» διαδρομές
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, οι ελεγκτές σημειώνουν πως αν και η Human Rights 360 ιδρύθηκε από τον Επ. Φαρμάκη, στη συνέχεια διαχειρίστρια ανέλαβε η Ο.Π. Η συγκεκριμένη εμφανίζεται ως νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης και, βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ, δεν θα πρέπει να αμείβεται. Στο μητρώο, δε, των συγκεκριμένων οργανώσεων, ως δικαιούχος αναφέρεται η υπέργηρη μητέρα του Φαρμάκη. Κατά το πόρισμα, η Human Rights 360 έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση. Mε συμβάσεις ανέθετε έργο σε μια άλλη οργάνωση, τη Philanthropy 360 Advisors. Πρόκειται για οργάνωση-εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία και συγκεκριμένα στον αριθμό 31 της οδού Βολεράουερ (Wollerauerstrasse), του χωριού Σιντερλέγκι, στο καντόνι Σβιτς. Ως διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας εμφανίζεται ο ίδιος ο Επ. Φαρμάκης.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα χρήματα των συμβάσεων πήγαιναν στην ελβετική εταιρεία, από εκεί σε λογαριασμό του ιδρυτή της ΜΚΟ σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.
Εως τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από τη Human Rights προς τη Philanthropy 360 Advisors συνολικά 210.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα που φτάνουν τα 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν «ταξιδέψει» από την Ελβετία προς την Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 ποσό ύψους 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης πως 72.000 ευρώ μεταφέρονται από τη Human Rights 360 προς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΚΟΝΤ ΟΝ ΔΕ ΡΟΑΝΤ. Η οργάνωση αυτή αναγράφεται στο πόρισμα με ελληνικούς χαρακτήρες και εδρεύει στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο των ΜΚΟ, ενώ δεν φαίνεται να έχει και άλλη δραστηριότητα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολεί ως υπάλληλό της την Ο.Π., διαχειρίστρια της Human Rights 360.
Η οργάνωση, πάντως, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για τα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι οι «αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας, όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών, αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο».
Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ/enikos.gr