Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 11:48
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κράτος παραμένει κακοπληρωτής – Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές, «πρωταθλητές» στη ζημιά τα νοσοκομεία






Μπορεί η Ελλάδα να πέρασε τρία μνημόνια, μπορεί όλοι να υποσχέθηκαν στην τότε τρόικα, ότι το κράτος θα είναι συνεπές στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τρίτους και μάλιστα στην ώρα τους, αλλά τελικά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα, κι έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Αυτό εξάλλου δείχνουν και τα στοιχεία με τα φέσια» του κράτους να ξεπερνούν τον Σεπτέμβριο τα 3 δισ. ευρώ, με τα νοσοκομεία να κάνουν πρωταθλητισμό και μάλιστα άνευ συναγωνισμού, αφού σχεδόν οι μισές οφειλές τους ανήκουν.

Όπως προκύπτει με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ανέρχονται σε 2,376 δισ. Ευρώ, ενώ σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 590 εκατ. ευρώ, αλλά οι οφειλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και έτσι το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 3,065 δισ. ευρώ.

Ίσως το μόνο θετικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι οι φόροι που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημερών, ώστε να χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμοι, ανέρχονται στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022.

Η «ακτινογραφία» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

-Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate ανέρχονται στο ποσό των 1,374 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Σεπτέμβριο 2022 ανερχόταν σε 1,255 δις. ευρώ. Ωστόσο εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 385 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων με τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί.

-Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΚΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο ποσό των 545 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 432 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου εφάπαξ παροχών του e- ΕΦΚΑ (πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών – ΕΤΕΑΕΠ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 154 εκατ. ευρώ εντός του τελευταίου εξαμήνου, καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης των εφάπαξ. Επισημαίνεται ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και βάσει στοιχείων που συλλέγονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 εκτιμώνται σε 99 εκατ. ευρώ.

-Για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος), το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανερχόταν στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

-Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

-Ως προς τα λοιπά νομικά πρόσωπα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 ανήλθε στο ποσό των 207 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους διαμορφώθηκε στο ποσό των 173 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις: (α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατά 2 εκατ. ευρώ και (β) των εταιρειών ΕΑΣ ΑΒΕΕ και ΕΑΒ ΑΕ, οι οποίες αποτελούν αμυντικές βιομηχανίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Σεπτεμβρίου 2022 κατά 8 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν συνολικά σε 590 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023 που ήταν 792 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών μειώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ από 286 εκατ. ευρώ πέρυσι και κάτω των 90 ημερών στα 380 εκατ. ευρώ έναντι 506 εκατ. ευρώ.