Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 13:18
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Το lockdown «φεύγει», τα μαζικά self test έρχονται – Το σχέδιο για Χριστούγεννα υπό τη σκιά της Όμικρον

Christmas decorations at Syntagma Square, Athens, Greece, on December 14, 2020 / Χριστουγεννιάτικα φώτα και στολίδια στην Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου, 2020





Σχέδιο για τα Χριστούγεννα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να παραμένει εκτός συζήτησης. Το βάρος πέφτει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και στην αύξηση των τεστ, με την κεντρική στρατηγική να μην αλλάζει αλλά να γίνονται σημειακές παρεμβάσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων και αυτή την  εβδομάδα  θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων που μπήκαν την προηγούμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και τα οποία ήταν εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Στάση αναμονής τηρείται ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (καθώς κρούσματα καταγράφονται σε όλο και περισσότερες χώρες).

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να κλείσουν  η οικονομία και η κοινωνία, ενώ δεν προκρίνονται οριζόντιες λύσεις. Για αγορά ανοιχτή τα Χριστούγεννα μίλησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. «Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς σε εμβολιασμένους ή που θα φέρουν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πάντως  η κυβέρνηση έχει και ένα «plan b» – το οποίο είναι εστιασμένο στην αύξηση των τεστ- καθώς συνεχίζεται η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Μόνο χθες 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξε νέα  άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων που έχουν φτάσει τους 657.

Τρία συν ένα σενάρια για περισσότερα τεστ

Μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων εξετάζονται, με στόχο την αύξηση των τεστ ώστε το χαλαρό εορταστικό κλίμα να μην οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Η κυβέρνηση αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία  είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι :

  • Χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στη δουλειά τους.  Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Μένει να φανεί αν στην «εξίσωση» θα μπουν και self test.
  • Υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα). Η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί πως  στην  εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό  το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται  οι  ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη)
  • Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, το οποίο θα επιστρατευθεί σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα . Ειδικότερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η  δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στους ανεμβολίαστους.

Θετικά μηνύματα από το εμβολιαστικό «μέτωπο»

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί και  μέσα σε 16 μέρες υπάρχει αύξηση κατά  4 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα  από το 71% έφτασε το  75%, το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Βήματα προόδου γίνονται  και στη συμμετοχή των πολιτών άνω των 60 ετών στην «επιχείρηση Ελευθερία»  . Τις τελευταίες 16 ημέρες οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών από 593.209 μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα . Ετσι οι εμβολιασμένοι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έφτασαν το 82,2%.

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως λόγω των αυξημένων ραντεβού η επιχείρηση «Ελευθερία» αυξάνει συνεχώς τη δυναμικότητά της. Τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 εμβολιαστικά που ήταν το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν φτάσει στα 2.300. Υπάρχει έτσι δυνατότητα για πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

H ευρωπαϊκή στρατηγική

Ενιαία στρατηγική σε μια  σειρά θεμάτων, που σχετίζονται με την πανδημία επιδιώκει να χαράξει η Ε.Ε. Πάντως η έκταση  των μέτρων που λαμβάνονται παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα βέβαια και με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.  Για  παράδειγμα υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει σε lockdown (Αυστρία, Σλοβακία), κάποιες άλλες επιβάλλουν αυστηρούς  περιορισμούς στο ωράριο όσον  αφορά στην εστίαση και στη διασκέδαση (π.χ Ιρλανδία , Ολλανδία), ενώ οι περισσότερες σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους (π.χ. Γαλλία, Ιταλία)

Η συζήτηση που γίνεται αφορά και στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε., που προτείνεται  να έχει ισχύ 9 μήνες. Τις εξελιξεις σε αυτό το  μέτωπο παρακολουθεί και η κυβέρνηση , καθώς από τις 13 Δεκεμβρίου έχει ανακοινωθεί  πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε μια σειρά κλειστούς χώρους για τους άνω των 60  θα «εκπνέει» επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για την αναμνηστική δόση) .

Ο κυβερνητικής εκπρόσωπος – ρωτήθηκε για το  θέμα αυτό με αφορμή το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό- και σημείωσε  πως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε αναγκαία προσαρμογή με τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ θα γίνει ώστε να μην υπάρχει καμία αντίφαση στο τι ισχύει. Σημειώνεται πως και στη Γαλλία ανακοινώθηκαν ανάλογες παρεμβάσεις, με το πιστοποιητικό να έχει ημερομηνία λήξης για άτομα άνω των 65 ετών (ώστε να ενθαρρυνθούν να κάνουν και την τρίτη δόση ).