Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης -Αλλαγές στο ωράριο και υγειονομικό πρωτόκολλο ζητούν οι επιχειρηματίες
«Μουδιασμένοι» προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι από τις 3 Μαΐου καλούνται να επιστρέψουν στα πόστα τους, ανοίγοντας τις πόρτες τους για το κοινό μετά το λουκέτο διάρκειας έξι μηνών, λόγω της πανδημίας.
Καφέ, εστιατόρια και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου τη Δευτέρα του Πάσχα να επαναλειτουργήσουν κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα εστίασης παραμένουν από τις 7 Νοεμβρίου, όταν η χώρα μπήκε σε γενικό lockdown.
Ωστόσο, όπως τόνισαν στο iefimerida.gr επαγγελματίες του κλάδου, εάν και χαρακτήρισαν θετικές τις χθεσινές ανακοινώσεις με τα μέτρα ελάφρυνσης του πρωθυπουργού, το εν λόγω άνοιγμα γίνεται με μεγάλη διστακτικότητα αφού όπως λένε «υπάρχει φόβος αρκετές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτές μετά την επαναλειτουργία τους σε βάθος 1-2 μηνών».
«Να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση»
Βασικό αίτημα των επιχειρηματιών αποτελεί το έγκαιρο άνοιγμα της πλατφόρμας για το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης (θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ) που θα δώσει μια σημαντική ανάσα στους μαγαζάτορες της εστίασης οι οποίοι μαζί με τα γυμναστήρια αποτελούν τους κλάδους που ζημιώθηκαν περισσότερο από την πανδημία.
Όπως λέει στο iefimerida.gr η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματίου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) «είναι μείζονος σημασίας να ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ για να ενισχυθούν και να κάνουν τις παραγγελίες τους οι επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής». «Ας αναλογιστούμε ότι το 40% των επιχειρήσεων στο Ισραήλ δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά το lockdown. Είναι χρήματα που θα δοθούν στην πραγματική οικονομία, χρήματα που αφορούν την αγορά», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ίδια «το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση που θα βοηθήσει στα πρώτα έξοδα θα έπρεπε να γίνει παράλληλα με το άνοιγμα της εστίασης και όχι μετά», αφού όπως σημειώνει «ένας μέσος όρος για τον εφοδιασμό μιας μέσης επιχείρησης είναι κοντά στα 10.000 ευρώ».
Σημειώνεται ότι υπολογίζεται ότι περίπου 35.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση.
Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00
Παράλληλα, «αγκάθι» για πολλούς επιχειρηματίες αποτελεί το μέτρο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00. «Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος θα πρέπει να πετύχει απόδοση λογαριασμού στις 22:00. Εάν ο εμπορικός κόσμος κλείνει στις 21:00, πόσοι θα είναι αυτοί που θα καταφύγουν στην εστίαση;», διερωτάται η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ.
Παράλληλα, σε ερώτηση που της έγινε αναφορικά με τους ποιο ζημιωμένους κλάδους η κυρία Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στα κλαμπ και στα μπαρ, ενώ όσον αφορά τις καφετέριες που λειτουργούν με take away διευκρίνισε ότι όσες βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων τα πήγαν λίγο καλύτερα από το σύνολο, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό.
«Να δημιουργηθεί υγειονομικό πρωτόκολλο για την εστίαση»
«Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία υγειονομικού πρωτόκολλου για τη διασφάλιση της υγείας και των εργαζομένων, αλλά και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος (πελάτης ή εργαζόμενος) πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι μας σερβίρουν και ποιοι είναι αυτοί που σερβίρονται», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr