Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 16:46
ΥΓΕΙΑ

Το μικρόβιο των ΜΕΘ: Ο νέος κίνδυνος, τι είναι το Candida auris που ανησυχεί τους ειδικούς






Μπορεί ο κορωνοϊός να δείχνει ότι σιγά-σιγά περνά σε ενδημική φάση, ωστόσο ένα μικρόβιο φαίνεται ότι αποτελεί την επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα.

Πρόκειται για το λεγόμενο Candida auris, ένα ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Τι είναι το μικρόβιο Candida auris

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Αρχικά, ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια. Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύψας: «Ηδη μας δημιουργεί πρόβλημα -Θα το βρούμε μπροστά μας»

Τη συζήτηση άνοιξε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για ένα θανατηφόρο μικρόβιο, πολύ περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, εξήγησε ότι πρόκειται για «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».
Πώς δημιουργείται αυτό το νέο μικρόβιο

Οπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.