Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει αναρτηθεί στο opengov για παρατηρήσεις και ως το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο-μαμούθ, που φέρνει ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων.
Αν και τα 2/3 των διατάξεων θα αφορούν σε απλοποιήσεις φορολογικών διαδικασιών και φορολογικά κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν αναμφίβολα στα άρθρα που φέρνουν τις πρώτες ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Οι κερδισμένοι
Η εισαγωγή νέου χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ φέρνουν τα πρώτα χαμόγελα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ειδικά σε εκείνους με εισοδήματα ως 1.000-1.100 ευρώ τον μήνα, καθώς αυτοί θα έχουν τη μεγαλύτερη ελάφρυνση. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτή η φάση των φοροελαφρύνσεων διαχέεται κυρίως σε εισοδήματα έως 15.000 ευρώ.
Από την άλλη, όσο ανεβαίνει ο πήχης, τόσο περιορίζονται οι μειώσεις φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα έχει 17 ευρώ μικρότερο φορολογικό βάρος, όσο και ο αντίστοιχος μισθωτός των 50.000 ευρώ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή η προοδευτικότερη μείωση των βαρών και η διάχυση των ελαφρύνσεων στα μεσαία στρώματα, τα οποία επί του παρόντος “βλέπουν” διαφορά κυρίως από τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.
Οι ελαφρύνσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα είναι μεγαλύτερες, εφόσον πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Μια από τις βασικές εξαγγελίες ήταν η προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ωστόσο για το 1 παιδί αυτή η προσαύξηση είναι 364 ευρώ, δηλαδή 9.000 ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το ισχύον αφορολόγητο η προσαύξηση είναι 137 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, το 1.000άρικο ισχύει κι έτσι για 2 παιδιά διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ αντί 9.090 ευρώ σήμερα, για 3 παιδιά σε 11.000 ευρώ αντί 9.545 ευρώ σήμερα και 12.000 ευρώ για 4 παιδιά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα στο ΣΚΑΪ, αυτή η προσαύξηση του αφορολογήτου δεν “πλαφονάρει” στα 4 παιδιά, αλλά το 1.000άρικο προστίθεται σε κάθε επιπλέον τέκνο, κάτι που προφανώς ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.
Οι παραπονούμενοι
Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, οι οικογένειες με 1 παιδί, μπορούν να αισθάνονται αδικημένες, καθώς αν το εισόδημα τους ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, δεν θα έχουν μείωση φόρου σε σχέση με τα ισχύοντα. Πρόκειται για μια από τις στρεβλώσεις της νέας κλίμακας και του νέου αφορολογήτου για τα παιδιά, που ουσιαστικά πριμοδοτεί τα νοικοκυριά με 2 και περισσότερα τέκνα.
Χωρίς αλλαγές έρχεται το νομοσχέδιο και για περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους, που έχουν εισόδημα (και) από ακίνητα, καθώς η σχετική φορολογική κλίμακα παραμένει αμετάβλητη. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, ενώ ήδη στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχεδιασμό και για νέα μείωση 8-10% το 2020.
Το στοίχημα
Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου Οικονομικών. Η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% φέρνει εκ των πραγμάτων μια ελάφρυνση 1.300 ευρώ για τη μεγάλη μάζα των αυταπασχολούμενων, που κινούνται στη ζώνη των 10.000 ευρώ και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να περιοριστεί η παραβατικότητα που καταγράφεται σε κλάδους επαγγελματιών.
Το τελικό ισοζύγιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποκαλυφθεί, πάντως, όταν φέρει το υπουργείο Εργασίας το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποσυνδέονται από το εισόδημα, με δεδομένη την αύξηση των κατώτερων σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Πηγή: iefimerida.gr