Το παρασκήνιο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τους δουλεμπόρους: Η ΕΥΠ και το τηλεφώνημα του αρχηγού του λιμενικού
Η ελληνική πλευρά έδωσε στην Τουρκία ονόματα δουλεμπόρων και 16 κρυσφήγετα που χρησιμοποιούν για την διακίνηση στο Αιγαίο- Κομβική η παρουσία του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης
Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί τι ειπώθηκε στις συναντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, και των αντιπροσωπειών τους.
Δεν συμφωνήθηκαν κοινές περιπολίες αλλά ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και αποφασίστηκε πώς Ελλάδα και Τουρκία θα συνεργαστούν για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης μεταναστών.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, είχε συνάντηση στην Τουρκία με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, στον οποίο παρέδωσε φάκελο με ονόματα δουλεμπόρων και τοποθεσίες όπου έχουν τα κρησφύγετα τους βάσει καταθέσεων που έχουν λάβει οι λιμενικοί από μετανάστες.
Το τηλεφώνημα του αρχηγού του Λιμενικού
Πριν λίγες ημέρες έγινε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχου Γιώργου Αλεξανδράκη, με τον ομόλογο του επικεφαλής της τουρκικής ακτοφυλακής, Αχμέτ Κεντίρ.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας και κυρίως της επικοινωνίας του Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής Ακτοφυλακής επί του πεδίου ώστε να είναι πλέον αποτελεσματική η αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Γιώργος Αλεξανδράκης ενημέρωσε τον ομόλογο του στην τηλεφωνική τους επικοινωνία για την αλλαγή δράσης των διακινητών, οι οποίοι πλέον επιλέγουν να μεταφέρουν μετανάστες από τις τουρκικές ακτές όταν υπάρχει κακοκαιρία ώστε οι περιπολίες να είναι λιγοστές.
Ο Έλληνας αξιωματικός ενημέρωσε για τα σημεία από τα οποία πιθανολογείται ότι αποπλέουν οι βάρκες με τους μετανάστες βάσει του νέου σχεδίου των δουλεμπόρων, ώστε οι Τούρκοι συνοριοφύλακες να εστιάσουν εκεί τις περιπολίες τους.
Τα ονόματα και τα κρησφύγετα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος επικεφαλής της ακτοφυλακής ενημερώθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του για 16 σημεία κατά μήκος των τουρκικών ακτών από τα οποία αποπλέουν οι βάρκες με τους μετανάστες. Επισημάνθηκαν , δε, ιδιαιτέρως οι έξι περιοχές από τις οποίες αποπλέουν οι βάρκες όταν υπάρχει κακοκαιρία.
Συζητήθηκε, επίσης, και η αλλαγή του τρόπου μεταφοράς μεταναστών από τους διακινητές. Εκτός από την επιλογή ημερών και ωρών με κακοκαιρία, επιχειρούν πλέον με μικρά φουσκωτά αντί των μεγαλύτερων σκαφών με μεταφορική ικανότητα 50-60 ατόμων. Τα μικρότερα και πιο ευέλικτα σκάφη καλύπτουν την απόσταση έως τα ελληνικά νησιά πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας κατά 50% τον χρόνο του ταξιδιού.
Στη γενική εικόνα εντάσσεται η ΕΥΠ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τον λόγο αυτό στις 21 Φεβρουαρίου ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, θα επισκεφθεί την Αθήνα όπου θα έχει απευθείας συζητήσεις με τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του τελευταίους μήνες έχει χαλαρώσει η μεταναστευτική πίεση. Ενώ στις αρχές του φθινοπώρου του 2023 (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) οι παράνομες αφίξεις έφτασαν τις 10.000, τον Δεκέμβριο μειώθηκαν στις 4.000 και τον Ιανουάριο του 2024 στις 3.000.