Παγωμένα χαμόγελα και αμηχανία, χαρακτήρισαν εκ νέου την εικόνα της γαλάζιας ηγετικής τριανδρίας, εκπέμποντας δια της εικόνας, μία άρνηση διάθεσης από όλες τις πλευρές να ξεπεραστεί η κρίση που χαρακτηρίζει τη σχέση τους, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά και τις αιχμηρές τοποθετήσεις, που ακολούθησαν, των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, κυρίως επί των εθνικών θεμάτων.
Η πολιτική αβροφροσύνη ωστόσο και των τριών ισχυρών της ΝΔ και ο πολιτικός πολιτισμός επικράτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, κρατώντας τους τύπους και τα προσχήματα, με τον πρωθυπουργό να ανταλλάσσει χειραψίες με τους δύο προκατόχους του, πιο ένθερμη σίγουρα με τον κ. Σαμαρά. “Αυτό όμως δεν αλλάζει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών και του νυν” σχολίαζε στέλεχος που παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση. “Μια χειραψία ή ένα χαμόγελο ευγένειας ήταν αναμενόμενα. Το ζήτημα είναι η διάθεση “αποκλιμάκωσης” απ’ όλες τις πλευρές” πρόσθεσε χωρίς να εκτιμά ότι οι τρεις αρχηγοί της ΝΔ είναι εύκολα να προσπεράσουν τα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα και ειδικά η αυστηρή κριτική που ασκήθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τους πλέον απαισιόδοξους για τις σχέσεις των τριών, όλες οι πλευρές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως εσωκομματικό πρόβλημα δεν υπάρχει στη ΝΔ, “Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές φωνές και απόψεις αλλά είμαστε ενωμένοι” δήλωσε η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ενώ έστω και την τυπική χθεσινοβραδινή “προσέγγιση” ορισμένοι εκ των παρισταμένων την είδαν ως μία νέα δυναμική ενότητας.
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να έχει αναχωρήσει ήδη για τη Θεσσαλονίκη, όπου τη Δευτέρα θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ομιλία κατά την οποία δεν αποκλείεται να επαναβεβαιώσει τις αποστάσεις που τηρεί από συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, ενόψει και της νέας έλευσης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακαν Φιντάν στην Αθήνα και του συνεχιζόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό τις συνθήκες που διεξάγεται.