Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 03:54
Κόσμος

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία «οδηγεί» στα ύψη τις ενεργειακές τιμές






Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό τερματισμό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα, αλλά και να πυροδοτήσει τη σπασμωδική αντίδραση της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά τουλάχιστον 5%, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή ανοδική πορεία. Η αναθέρμανση των ανοδικών πιέσεων εδράζεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη εισάγει το ¼ των αναγκών σε πετρέλαιο και το 1/3 των αναγκών σε αέριο από τη Ρωσία.  

Πέραν των εύλογων επιπτώσεων από το εμπάργκο στο πετρέλαιο (θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές προμήθειες ή να εισαχθεί περισσότερο αέριο ή άνθρακας), η σημερινή κίνηση της Κομισιόν είναι πιθανό να προκαλέσει μια οργισμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο και προσωπικά, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωπές είναι, άλλωστε, οι μνήμες από την απόφαση της Μόσχας να παγώσει τις ροές αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα συμβόλαια παράδοσης σε ρούβλι, όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει ο Ρώσος «Τσάρος» από τις «μη φιλικές χώρες».   

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη» τονίζει ο Μαρκ Χαφέλε, αναλυτής της UBS, ο οποίος μιλάει στο Bloomberg. «Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις» εκτιμά, παράλληλα, θεωρώντας απίθανο ωστόσο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών. 

«Δεν θα είναι εύκολο»

Οι Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσαν, στοχεύουν να τερματίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των προϊόντων διυλιστηρίων έως το τέλος του 2022. Όλοι οι υπηρεσίες, οι οποίες συνδέονται με τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, επίσης πλήττονται από τους περιορισμούς. Ωστόσο, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες έχουν υψηλότερη εξάρτηση, θα έχουν περιθώριο έως το 2023 προκειμένου να μηδενίσουν τις εισαγωγές. 

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο» αναγνώρισε και πρόσθεσε πως «Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Θα είναι ένα ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έρχονται να προστεθούν στην ήδη επικρατούσα νευρικότητα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου. Η Μόσχα ζητά από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στη ρωσική Gazprombank -μία σε ευρώ και μία σε ρούβλι- ώστε οι πληρωμές να μετατρέπονται αυτομάτως σε ρωσικό νόμισμα. Όμως, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει τις επιβληθείσες κυρώσεις.  

Πολλοί αγοραστές -ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα- θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς ακριβώς πρέπει να γίνει αυτό.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια παράδοσης τον επόμενο μήνα εκτοξεύονται σήμερα στο Άμστερνταμ έως και το 7,4%, φθάνοντας την τιμή των 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία η τιμή ξεπερνάει τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα (+5,4%). Η τιμή του πετρελαίου Brentαπό την πλευρά της, καταγράφει αισθητή άνοδο και σκαρφαλώνει στα 108,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου WTI σημειώνει κέρδη στο +3,3% και τα 105,8 δολάρια ανά βαρέλι. 

Η ανοδική ώθηση στις τιμές κερδίζει momentum και εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας των πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, κορυφαίου παραγωγού ατομικής ενέργειας.  

Ας σημειωθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν αναγκάσει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί σταδιακά από τα ενεργειακά προϊόντα της Μόσχας και να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και οι παραδόσεις αερίου από τη Νορβηγία (Νο.2 προμηθευτή της Ε.Ε.).