Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024 14:37
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2025 – Σε Εκπαίδευση, Σώματα Ασφαλείας και ΕΣΥ






Το πράσινο φως άναψε στις αρχές της εβδομάδας το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2025, ο οποίος αφορά όλους τους φορείς του Δημοσίου, αλλά και όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 19.181 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να καλυφθούν με προτεραιότητες τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά προκηρύσσονται μαζικά θέσεις για Ατομα με Αναπηρία.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025 αποτελεί, κατά πληροφορίες, προϊόν επεξεργασίας που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, προκειμένου να απαντά στις επείγουσες ανάγκες και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και την αρμόδια υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαγωνιστική διαδικασία πλήρωσης των νέων θέσεων.

Ως προς τον καταμερισμό τους, από τις συνολικά 19.181 νέες θέσεις εργασίας οι 7.300 αφορούν διοικητικό προσωπικό όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ περίπου 6.800 θέσεις αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου το νέο προσωπικό αναμένεται να κατευθυνθεί στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα. Από αυτές, 600 θέσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες στελέχωσης των ειδικών φρουρών, ενώ με 450 νέες θέσεις θα ενισχυθεί περαιτέρω το σώμα των δασοκομάντος.

Από τη μεγάλη δεξαμενή των 7.300 προσλήψεων σε διοικητικό προσωπικό, οι σχεδόν 3.500 θα ενισχύσουν τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

4.000 νέες θέσεις στο ΕΣΥ

Σημαντική ενίσχυση προβλέπεται και για τον τομέα της Υγείας με 4.000 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 1.185 αφορούν γιατρούς και οι 2.700 το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διπλασιάστηκε από την περσινή χρονιά ο αριθμός των μελών ΔΕΠ. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 883 θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέφθηκαν και 80 νέες θέσεις μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, έως αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) για πρώτη φορά συνολική προκήρυξη 1.534 θέσεων για ΑμεΑ για το σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η συγκεκριμένη προκήρυξη υλοποιεί τη δέσμευση για απορρόφηση του 12% των θέσεων που έχουν εγκριθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων για τα έτη 2022 έως 2024 από Ατομα με Αναπηρία, στοχεύοντας στην ουσιαστική κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

Παράλληλα, έως τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται η έκδοση της προκήρυξης για 1.110 θέσεις στην κατηγορία υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και ως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για 2.237 θέσεις υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί γι’ αυτές τις τρεις προκηρύξεις θα στηρίζεται στη μοριοδότηση των υποψηφίων με αντικειμενικά κριτήρια.

Ενίχυση του Εβρου

Επιπλέον, μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της 3ΓΒ προκήρυξης του ΑΣΕΠ, που αφορά τους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τώρα τρεις νέες προκηρύξεις που θα ενσωματώνουν τους προγραμματισμούς προσλήψεων για τα έτη 2024 και 2025, και πιο συγκεκριμένα για:

– 160 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού,
– 5.130 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και
– 1.990 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Οι συγκεκριμένες προκηρύξεις θα διεξαχθούν με βάση τις διατάξεις που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Ειδικότερα, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση ως προς το κριτήριο της εντοπιότητας για την πρόσληψη σε φορείς του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας, καθώς και στους δήμους του Νομού Εβρου, όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διευκολυνθεί η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί μόνιμα σε αυτές τις περιοχές.

15ετία με τον διορισμό

Ταυτόχρονα, ως αντιστάθμισμα στην αυξημένη μοριοδότηση που θα προβλέπεται στο εξής λόγω εντοπιότητας, καθορίζεται συνολική υποχρεωτική δεκαπενταετής παραμονή στις συγκεκριμένες περιοχές για τους νεοδιοριζόμενους, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτυγχάνεται μείωση των χρονικών προθεσμιών της διαδικασίας προσλήψεων, με στόχο την ταχύτερη απορρόφηση των επιτυχόντων.

Protothema.gr