Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 03:03
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Το ρεβεγιόν θα κρίνει μερική άρση ή παράταση μέτρων -Τι θα ανοίξει στην αγορά, καθυστερεί η εστίαση






Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και λοιμωξιολόγους να απευθύνουν διαρκείς εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην προκαλέσει περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 58 θανάτους και 443 διασωληνωμένους γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει έντονη. Από αυτά τα 327 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 197 στη Θεσσαλονίκη, αριθμοί που δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται με αργό ρυθμό. Εκτός από τις παραπάνω περιοχές ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες περιοχές και συγκεκριμένα για την Κάλυμνο που τέθηκε από σήμερα σε σκληρό lockdown, την Κοζάνη, το Κιλκίς, τη Δυτική Αττική, τον Έβρο, τη Θάσο, τη Φλώρινα, την Λέσβο και την Ξάνθη. Σε αυτές τις περιοχές όπως σημείωσε επικαλούμενος στοιχεία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα τις τελευταίες επτά ημέρες, παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για εφαρμογή των μέτρων τις ημέρες των γιορτών καθώς τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των πολιτών θα γίνουν ορατά σε 10-15 ημέρες.
Πρωτοχρονιά όπως… Χριστούγεννα – Οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή χρόνου στους δρόμους

Η τήρηση των μέτρων ενόψει της Πρωτοχρονιάς βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο

κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτή συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημία, το οποίο κινείται στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ήτοι, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς. Προς τούτο, αποφασίστηκε να επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα κρίνει την άρση ή την παράταση των μέτρων

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν άλλωστε θα αποτελέσει σημαντικό crash test και θα δείξει αν θα υπάρξει μερική άρση ή παράταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Οι πολίτες καλούνται ήδη να γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο με sms για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες το ρεβεγιόν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της για την τήρηση των μέτρων που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων. Πιθανή είναι ακόμα και η διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Προσπάθεια να ανοίξουν όλα τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου -Οι προτάσεις Κεραμέως

Οι αποφάσεις πάντως για τομείς της κοινωνίας που μπορεί να ανοίξουν αναμένονται τις πρώτες κιόλας μέρες του 2021. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα σχολεία καθώς στις 4 Ιανουαρίου θα επανασυνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των γιορτών, παρά το lockdown, υπήρξε έντονη κινητικότητα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν την αποτύπωση της στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ετσι, η τελική απόφαση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι λοιμωξιολόγοι κατόπιν θα κάνουν την εισήγηση και την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων», είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε, «για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών, την οποία -είτε ομόφωνη είναι, είτε κατά πλειοψηφία- ακολουθούμε».

Το σχέδιο που παρουσίασε η Κεραμέως

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή τέθηκαν δύο θέματα από τους λοιμωξιολόγους, με την υπουργό να παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου για τη λύση των προβλημάτων αυτών.

Κατ’ αρχάς, οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν είναι τα παιδιά αλλά ο συγχρωτισμός των γονιών στην πρωινή προσέλευση και το μεσημέρι, όταν αποχωρούν τα παιδιά από το σχολείο.

Η κυρία Κεραμέως πρότεινε να διαφοροποιηθουν οι ώρες έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων στις τάξεις κάθε σχολείου και επιπλέον να μείνουν ανοιχτές όλες οι είσοδοι των σχολείων και όχι μόνο μία κεντρική, έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός γύρω από αυτή.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που υπήρξαν από την επιτροπή για τα παιδιά των 16 ετών και άνω και αν πρέπει ή όχι να επιστρέψουν στα σχολεία, η κ. Κεραμέως παρουσίασε το σχέδιο testing. Συγκεκριμένα, πρότεινε να φτιαχτεί πλατφόρμα για τεστ κορωνοϊού, στην οποία θα εγγράφονται καθηγητές και μαθητές που επιθυμούν να κάνουν τεστ και θα το κάνουν χωρίς κλήρωση.

Ανοιγμα καταστημάτων: Μετά το click away έρχεται το click in shop -Ψώνια με ραντεβού, πώς θα λειτουργεί
Στο μεταξύ σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καταρτίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Όπως λένε, όμως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά πλην κέντρου λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών από την ΕΣΕΕ, έχουν δείξει ότι πάνω από τους μισούς εμπόρους αναδεικνύουν ως πιο αποδοτικό το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ως το τέλος Ιανουαρίου κι αυτό επιτείνει την αγωνία των περίπου 235 χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου αλλά των 350 χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, για τον τζίρο αυτής της περιόδου.

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης

Πολύ αργότερα φαίνεται ωστόσο να έρχεται το άνοιγμα της εστίασης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

«Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι».

Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr