Ηέως τώρα θετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου, στους ειδικούς και στα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται εδώ και μέρες το σχέδιο μερικής άρσης των περιορισμών που έχουν παρθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Μολονότι, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα – μετά και τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα – το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προβλέπει ότι στο κύμα του Μαΐου θα περιλαμβάνεται η εμπορική λειτουργία καταστημάτων χαμηλού συνωστισμού και η επιστροφή στα θρανία για την Γ’ Λυκείου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις μία έως δύο εβδομάδες μετά την αρχικώς προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.
Εως το τέλος Μαΐου αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αρχής γενομένης από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό αλλά και οι διοικητικές μονάδες του κράτους, όπως οι εφορίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το OPEN, με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν υπό όρους αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, οι εξής χώροι:
- Καφέ, μπαρ και εστιατόρια
- Πολιτιστικοί χώροι και μουσεία
Λίγο αργότερα θα επαναλειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Σταδιακά, θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Οι παράγοντες για χαλάρωση των μέτρων
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε – κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του, πάντως, την Τρίτη– στους παράγοντες που θα κρίνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Ο καθηγητής χρησιμοποίησε τρεις λέξεις «κλειδιά» αναφερόμενος στην άρση των περιοριστικών μέτρων και αυτές ήταν οι εξής: «προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα». «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», συμπλήρωσε.
«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη». Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τότε «θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε πως «δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».
Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».
Πηγή: ethnos.gr