Εξόχως αρνητική τροπή φαίνεται ότι παίρνει στην παρούσα φάση μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης η υπόθεση με το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και τη μήνυση της ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ κατά δέκα νυν και πρώην υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ
Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγγελέας που ανέλαβε τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης κατέθεσε πρόταση παραπομπής των εργαζομένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.
Οι εργαζόμενοι είχαν απολογηθεί στον ανακριτή και είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Η δικογραφία της υπόθεσης είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Βόλου για πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Tο σκεπτικό της παραπεμπτικής πρότασης
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά στη μήνυση που κατέθεσε η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ κατά των μελών της Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και της Επιτροπής Διαπίστωσης Ποσοτικών Αποκλίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπεμπτική πρόταση αφορά σε αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος καθώς κρίθηκε ότι οι ψευδείς βεβαιώσεις των εργαζομένων αποσκοπούσαν την πρόκληση ζημίας σε βάρος της ΕΡΓΗΛ ποσού άνω των 120.000 ευρώ και συγκεκριμένα ποσού 674.500ευρώ.
Με όλες τις ενέργειές τους κρίθηκε ότι οι υπάλληλοι στόχευαν να αποκομίσει αυτό το όφελος η ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η ΕΡΓΗΛ είχε δικαιωθεί ήδη με προσφυγές της στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας και στον Άρειο Πάγο. Από τα προσκομισθέντα στοιχεία φαίνεται ότι προέκυψε ότι η ΕΡΓΗΛ έπρεπε να πληρωθεί για το σύνολο των εργασιών που ισχυρίζεται ότι έχει εκτελέσει όπως προέβλεπε τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που αποφάνθηκε ότι έχει ολοκληρώσει το έργο.
Σύμφωνα πληροφορίες, η πρόταση καταλήγει ότι παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα τελεσίδικες, εντούτοις η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε νομικές ενέργειες με επιμέρους επιμετρήσεις, ζητώντας συμψηφισμό των οφειλόμενων ποσών με τις εργασίες για τις οποίες διαπίστωνε απόκλιση.
Η ΕΡΓΗΛ κινήθηκε εναντίον των μελών των Επιτροπών ισχυριζόμενη ότι βεβαίωναν ψευδώς περιστατικά για εργασίες που δήθεν δεν είχε εκτελέσει και καθυστερούσαν τις πληρωμές.
Συγκεκριμένα, η ανάδοχος του έργου κατέθεσε τη μήνυση τον Απρίλιο του 2018. Κινήθηκε κατά των μελών των Επιτροπών και κατά παντός υπευθύνου. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόταση παραπομπής μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 στέλεχος της ΔΕΥΑΜΒ έχει βεβαιώσει περαίωση των εργασιών του έργου. Η προθεσμία παραλαβής του έργου πέρασε χωρίς να γίνει επίσημα και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η ΕΡΓΗΛ υπέβαλε την τελική επιμέτρηση. Πέρασαν δύο μήνες και θεωρήθηκε ότι η τελική επιμέτρηση του έργου είχε εγκριθεί σιωπηρά σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 609/85.
Ακόμη, ότι το 2011 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας υπέρ της ΕΡΓΗΛ, ενώ ακολούθησε απόφαση από την Ολομέλεια του Άρειου Πάγου. Εντούτοις επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ συγκρότησε Επιτροπή Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο του 2013 στέλεχος της ΔΕΥΑΜΒ φέρεται να βεβαιώνει ότι δεν έχει υλοποιηθεί τεχνικά η σύμβαση του έργου και τον Μάιο εκδίδονται δύο αρνητικές εντολές πληρωμής, που υπογράφουν δύο υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το θέμα έρχεται στην β’ Επιτροπή Μέτρησης – Διαπίστωσης Ποσοτικών Αποκλίσεων το 2014 και τον Σεπτέμβριο διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις για το έργο το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε το 2005
Επισημαίνεται ότι η δικαστική διαμάχη εκκρεμεί μέχρι και σήμερα.