Εκτός από τα ήδη γνωστά ελληνοτουρκικά προβλήματα, νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει στα βόρεια σύνορά μας με τα Σκόπια και την επιστροφή στον διπλωματικό εφιάλτη της παντελώς αποτυχημένης συμφωνίας των Πρεσπών. Όλοι όσοι βιάστηκαν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να παραχωρήσουν τόσο εύκολα το όνομα Μακεδονία, τώρα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού αποδεικνύεται πόσο αφερέγγυο είναι το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό των Σκοπίων.
Οι Σκοπιανοί ποτέ δεν ήθελαν μια δίκαιη λύση στο ονοματολογικό κι αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα όσο κι αν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα προσπάθησαν να την κρύψουν όλα αυτά τα χρόνια.
Το πολωτικό προεκλογικό κλίμα ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, στις 24 Απριλίου, και των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου αποδεικνύει πλήρως το μέγεθος της αποτυχίας της ομολογουμένως κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών την οποία δεν θέλουν ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί να την εφαρμόσουν.
Συνολικά επτά υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα, που έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, οι δημοσκοπήσεις ωστόσο θέλουν τον δεύτερο γύρο να είναι μια επανάληψη της μονομαχίας του 2019, ανάμεσα στον απερχόμενο (τώρα) πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έχει τη στήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), και στην υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – μόνο που αυτή τη φορά το αβαντάζ το έχει το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το οποίο εμφανίζεται να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές.
Μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης έρχεται ξανά στην επιφάνεια η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσοσκι, σφοδρός πολέμιος τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα όσο και της υπό ψήφιση «Συμφωνίας φιλίας και καλής γειτονίας» με τη Βουλγαρία, απλώς το επιβεβαίωσε προ ημερών διακηρύσσοντας, στη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, πως για τον ίδιο το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».
Την ίδια ώρα, ακόμα και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θεωρεί πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει “ανοιχτό”, ενώ η ίδια δεν θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασίας της χώρας, Βόρεια Μακεδονία, αλλά το σκέτο «Μακεδονία»!
O πρόεδρος και υποψήφιος για δεύτερη θητεία Στέβο Πεντaρόφσκι, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στην πόλη Γευγελή, πώς σχολιάζει τις ανακοινώσεις της υποψηφίας προέδρου του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα για πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε πως «θα βγούμε από το ΝΑΤΟ εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα αποκλειστούμε από τον οργανισμό».
Ο Στέβο Πενταρόφσκι σημείωσε πως εάν η ανθυποψήφιά του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πιστεύει ότι μπορεί μόνη της η χώρα να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και των συνόρων της με διαφορετικό και καλύτερο τρόπο, τότε θα πρέπει να το πει.
«Ωστόσο, πιστεύω πως πρόκειται για επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό», πρόσθεσε ο Στέβο Πενταρόφσκι.
Επιπλέον, ο Στέβο Πενταρόφσκι χαρακτήρισε μία πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως τη «μεγαλύτερη πολιτική ανοησία και ταυτόχρονα μια τραγωδία», διότι όπως είπε «θα μείνουμε ολομόναχοι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες πίεζαν συστηματικά για την ένταξη στο ΝΑΤΟ εδώ και 30 χρόνια, στόχος ήταν να αποκτήσουμε μόνιμη ασφάλεια».
Παρέμβαση των ΗΠΑ
Το όλο θέμα προφανώς και προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα αλλά και στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας των Πρεσπών γι΄αυτό και υπήρξε και παρέμβαση των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), στην τοπική έκδοση, πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο δημόσιος διάλογος να βασίζεται σε γεγονότα.
«Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει αυτό το πνεύμα και ο δημόσιος διάλογος να παραμείνει βασισμένος στα γεγονότα και να έχει τις ρίζες του στη δέσμευση για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτου αποτελέσματος στις εκλογές των Σκοπίων, το θέμα θα επανέλθει στη διπλωματική επικαιρότητα με μεγαλύτερη ένταση και εκεί θα πρέπει και η χώρα μας να πάρει ξεκάθαρη θέση διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα!