Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 18:15
ΠολιτισμόςΤοπικά

Τον ένα χρόνο λειτουργίας του γιορτάζει το Βυζαντινό Μουσείο της Μακρινίτσας






Με μία μεγάλη συναυλία την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και μία σειρά δράσεων για εκπαιδευτικούς το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 γιορτάζει την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας το οποίος στεγάζει κειμήλια Ιερών Ναών της περιοχής. Αυτό το χρόνο υποδέχθηκε 9.800 επισκέπτες ενώ στο πλαίσιο δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων το επισκέφθηκαν 2426 μαθητές από  47 σχολεία.

Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου, πατήρ Δαμασκηνός Κιαμέτης, «στόχος μας είναι το μουσείο να παραμένει καθημερινά ανοιχτό και καλούμες όλους να το επισκεφθούν». Μάλιστα για την επέκταση των δράσεών του και της προβολής του θα ιδρυθεί και Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακρινίτσας.

Από την πλευρά του ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, που μελοποίησε ποιήματα του Παπαδιαμάντη και θα παρουσιαστούν στη συναυλία της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως του Θεοτόκου στη Μακρινίτσα, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό σε θεματολογία μουσείο όπου βρήκαν στέγη οι πολιτιστικοί θησαυροί που μας συνδέουν με το παρελθόν.

«Ο Παπαδιαμάντης είχε άμεση σχέση με την περιοχή ήταν άνθρωπος με μεγάλο ήθος και ήταν από αυτούς που δεν φώναζαν την πίστη τους αλλά αυτή λειτουργούσε εσωτερικά μέσα του και κοσμικά επίσης. Θεωρώ ότι η μουσική της γλώσσας μας είναι η γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Συνδέει με ιδιαίτερο τρόπο την ανθρώπινη ψυχή με το Θείο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της συλλογής του πρώτου μου άλμπουμ για τον Παπαδιαμάντη. Γιατί έκανα πολλές δουλειές πάνω σε αυτό». Επιπλέον ανέφερε ότι στην συναυλία συμμετέχουν συνεργάτες του από τη ορχήστρα Εστουδιαντίνα αλλά και το τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος ενώ ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης με τον οποίο από το 1998 είχαν ξεκινήσει να κάνουν παραστάσεις με μουσική και λόγο με επίκεντρο τον Παπαδιαμάντη.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Μαρία Νάνου, ιστορικός βυζαντινής τέχνης και Θεολόγος που σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις «να προσφέρουμε αναγνώσεις και ερμηνευτικά εργαλεία στους μαθητές με στόχο τα εκθέματα να γίνουν κτήμα των μαθητών αλλά και να τους εμπνεύσουν και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Η συνεργασία μας με το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αυτό το στόχο έχει».

Τη νέα σχολική χρονιά εκτός από τα δύο προγράμματα που υλοποιούνταν θα υπάρξει και ένα τρίτο που έχει σχέση με ένα νοητό ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» αφορά στη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα δένδρο αφηγείται…», οι μαθητές μέσα από το αφήγημα του δένδρου που έγινε τέμπλο ξυλόγλυπτο στα χέρια του ταγιαδόρου, ανακαλύπτουν την ξυλογλυπτική τέχνη του παρελθόντος. Τέλος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μακρινίτσα…στους Αγίους Τόπους», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του  Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, ενθύμια προσκυνητών από τη Μακρινίτσα στα Ιεροσόλυμα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συνταξιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες στο μακρινό  και συχνά επικίνδυνο ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Τα προγράμματα ολοκληρώνονται με ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες και παιχνίδια ρόλων που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την αυτενέργεια και την καλλιτεχνική, δημιουργική έκφραση των παιδιών.

Νέες προγραμματισμένες δράσεις, όπως η σύσταση Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, η διευκόλυνση της περιήγησης στις μουσειακές συλλογές με ηλεκτρονική εξατομικευμένη ξενάγηση με χρήση smartphone και ανέπαφης λειτουργίας σε NFC Tags, η καλλιτεχνική έκδοση του Καταλόγου των Συλλογών, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και Μουσεία, στόχο έχουν αφενός να ενισχύσουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Μουσείου και αφετέρου να επι-κοινωνήσουν στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπους ελκυστικούς τη μνήμη του παρελθόντος.