Η αυλαία της φετινής σεζόν του τουρισμού σηκώνεται επισήμως στις 14 Μαΐου, ωστόσο οι αρνητικές εξελίξεις σε βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και η ρευστότητα που υπάρχει ακόμα για το «άνοιγμα» των Βρετανών, απειλούν να «ροκανίσουν» και τον Ιούνιο.
Το 2019, που είναι έτος αναφοράς, είχαν εισπραχθεί 2,558 δις ευρώ. Πέρσι, όπου η τουριστική αγορά κινήθηκε υποτυπωδώς και μόνο από Έλληνες λόγω των κλειστών συνόρων, εισπράχθηκαν μόλις 64,3 εκατ. Ευρώ. Για φέτος, οι παράγοντες του Τουρισμού «βλέπουν» να χάνεται ήδη το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κι ευελπιστούν ότι οι εξελίξεις θα βελτιωθούν έτσι ώστε τουλάχιστον το δεύτερο μισό του μήνα να υπάρχουν σημαντικές πληρότητες. Με αυτά τα δεδομένα, ο ετήσιος στόχος για εισπράξεις 9 δις ευρώ, δηλαδή το 50% του 2019, μοιάζει να απομακρύνεται και αναζητούνται τα σημεία στήριξης που θα επιτρέψουν εισπράξεις τουλάχιστον στο 40%, δηλαδή γύρω στα 7,5 δις ευρώ.
Οι Αμερικανοί… περιμένουν την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Αναμφίβολα οι εξελίξεις στο πεδίο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού θα κρίνουν πολλά, ωστόσο ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Αν και το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να «τρέξει» με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euractiv επισημαίνουν ότι ρεαλιστικά δεν μπορεί κάποιος να περιμένει την εφαρμογή του Πιστοποιητικού πριν από τον Ιούλιο, λόγω των σημαντικών τεχνικών δυσκολίων που έχει η διαδικασία.
Τα μηνύματα από μεγάλους tour operators επιτρέπουν, πάντως, την αισιοδοξία ότι ο συνδυασμός των εμβολίων- που επίσης καθυστέρησαν με ευθύνη των Βρυξελλών- με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, θα μετουσιώσουν την αδημονία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν, σε ένα ισχυρό ρεύμα επισκεπτών στη χώρα μας, επιτρέποντας την παράταση της σεζόν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Αμερικανών, οι οποίοι ενώ το 2019 «έφεραν» εισπράξεις 1,2 δις ευρώ- χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρουαζιέρες- το 2020 ήταν άφαντοι (μόλις 83 εκατ. Ευρώ). Την επιθυμία των Αμερικανών να ταξιδέψουν αυτή την άνοιξη, καθώς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, φανερώνει πρόσφατη έρευνα της Tripadvisor που έδειξε ότι το 50% σχεδιάζει ήδη την επόμενη απόδραση.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι Millennials είναι η πρώτη γενιά που βιάζεται να ταξιδέψει σε ποσοστό 58%, αφού οι νεότεροι πιστεύουν ότι η καθημερινή ζωή θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα εντός τριών μηνών και ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους, τους επόμενους 12 μήνες (σε σύγκριση με το 41% των άλλων ηλικιακών ομάδων). Η πορεία των εμβολιασμών ενισχύει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερα ταξίδια, με το 1/3 των Αμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα να αναζητά για αυτή την άνοιξη διεθνείς προορισμούς, σε σύγκριση με το 66% που αναζητούν εσωτερικούς προορισμούς. Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid19, με το 11% του πληθυσμού των ΗΠΑ να έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως
Αύξηση επισκεψιμότητας ελπίζουν τα covid-free νησιά
Αύξηση επισκεψιμότητας προσδοκάνε οι νησιωτικοί προορισμοί, στους οποίους οι εμβολιασμοί έχουν αγγίξει το 100% του πληθυσμού και ήδη έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή τουριστική ειδησεογραφία ως «Covid Free» τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την περιοδική έκδοση των Ελλήνων Ξενοδόχων, πρόκειται για τα μικρά κυρίως νησιά έως 1.000 κατοίκους, που το σχέδιο του εμβολιασμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία», που πλέον κάνουν πλάνα για την εφετινή τουριστική σεζόν. Αντίστοιχες φυσικά βλέψεις έχουν και οι υπόλοιποι προορισμοί της χώρας, που κάποιοι έμειναν αλώβητοι από τα βέλη του Covid και οι υπόλοιποι, με την εξέλιξη των εμβολιασμών, στο γενικό πληθυσμό αλλά και στους εμπλεκόμενους με την τουριστική βιομηχανία, θα είναι «Covid Free» για εγχώριους και εισερχόμενους επισκέπτες.
Καστελόριζο, Μεγανήσι, Κάστος, Θύμαινα, Ψαρά, Κάλαμος, Φούρνοι, Οινούσσες είναι οι νησιωτικοί προορισμοί κάτω των 1.000 κατοίκων που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ την πρώτη δόση έχουν ολοκληρώσει τα νησιά, Ερεικούσσα, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Μαθράκι, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί. Τα υπόλοιπα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως έχουν προγραμματιστεί στο σχέδιο Ελευθερία είναι τα εξής: Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ψαρά, Θύμαινα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Ανάφη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Μαράθι, Δοκός, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι.
Πηγή: iefimerida.gr