Τουρκία: Γιατί τσακώνονται Ερντογάν και Μπαμπατζάν για… πάνες και σουτζούκια;
Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην υπουργού του, Αλί Μπαμπατζάν, που φήμες τον θέλουν στην Τουρκία να διεκδικεί το χρίσμα της εξακομματικής συμμαχίας τις αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές.
Όλα άρχισαν με επικριτικά σχόλια του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας και νυν προέδρου του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου DEVA για κονδύλια από κρατικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στην Baykar, εταιρεία συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν, που κατασκευάζει τα drone Βayraktar.
Τα σχόλια αυτά του Μπαμπατζάν, που επικρίνει συχνά πυκνά τους χειρισμούς του Ερντογάν για την οικονομία, προκάλεσαν την οργή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχολίασε απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του: «Μόνον οι διαταραγμένοι επιτίθενται σε αμυντική βιομηχανία της χώρας τους. Το να γκρινιάζει η Ελλάδα το θεωρώ φυσιολογικό. Όπως είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε κάθε αξία στη χώρα μας, έτσι είναι και υποχρέωσή μας να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την μοχθηρή επίθεση.
Ξέρεις τι είναι ανταγωνισμός; Τράβα να πουλήσεις πάνες, ή να πλέκεις υφάσματα. Δεν είναι δουλειά σου. Ήσουν μαζί μου επί 15 χρόνια και δεν έμαθες τίποτε από μένα».
Μπαμπατζάν στον Ερντογάν: Κι εσύ πούλαγες κουλούρια και σουτζούκια
Ο Μπαμπατζάν σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Ερντογάν: «Είναι ντροπή να πουλάει κανείς πάνες; Ναι, είμαι γόνος οικογένειας βιοτεχνών. Ναι, όταν ήμουν παιδί, ακόμα και όταν ήμουν στο δημοτικό, δούλευα στους αργαλειούς. Δούλευα από μικρός. Πάντα δούλευα με φιλότιμους εργάτες. Ευτυχώς, έβγαζα πάντα το ψωμί μου. Κι εξακολούθησαν να εργάζομαι για να βγάζουμε τα προς το ζην με την οικογένειά μου και τους υπαλλήλους μας. Τα χρήματα που βγάζαμε ήταν τίμια. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, είναι τιμή μου να δουλεύω και να βγάζω με τον ιδρώτα μου το ψωμί μου.
Τώρα στέκομαι ενώπιόν σας ως πολιτικός. Κύριε Ερντογάν, και συ πουλούσες κουλούρια, μπισκότα και σουτζούκια. Υπήρχαν χρόνια που έβγαζες τα προς το ζην με τον ιδρώτα του προσώπου σου. Όταν μπήκες στην πολιτική, είπες “έχω μόνο ένα δαχτυλίδι”. Τι έγινε στη συνέχεια;»