Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 14:00
Κόσμος

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου αλλάζει και τη… γεωγραφία – «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Τουρκία»






Το νέο όραμα – ή μάλλον, φαντασίωση – της Τουρκίας περιέγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσόγειο, στη Ρώμη.

Αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, πιστός στο δόγμα του αναθεωρητισμού και της αλλοίωσης της Ιστορίας του αρχηγού του, είπε να αλλάξει μέχρι και τη… γεωγραφία, υποστηρίζοντας ότι τα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν με την Ελλάδα, αλλά με την Τουρκία.

«Τα νότια σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία»

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της Ευρώπης. Τα νότια σύνορα  της Ευρώπης δεν αρχίζουν με την Ελλάδα. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, «η Τουρκία παίζει ένα σημαντικό ρόλο: Είμαστε η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται ενεργά με το ISIS», υποστήριξε (σ.σ. ενώ στην πραγματικότητα εννοεί το PKK και τους Κούρδους).

Σε μία νέα προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Μεσογείου, για την «κινητοποίηση», όπως την χαρακτήρισε, της Τουρκίας.

«Πιστεύουμε στην ίση μοιρασιά»

«Γιατί κινητοποιήθηκε η Τουρκία; Διότι η άλλη πλευρά, οι άλλες χώρες της Μεσόγειου, αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ (το ψευδοκράτος στην Κύπρο). Εμείς κάνουμε έκκληση για την δίκαιη και ίση μοιρασιά, όπως και οι πολίτες της ‘ΤΔΒΚ’ πιστεύουν στην ίση μοιρασιά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε και τους χάρτες, μάλιστα, λέγοντας: «Αν δείτε στους χάρτες, προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία. Στο πεδίο και στο τραπέζι κινητοποιηθήκαμε και κάναμε μια καταγραφή της δική μας υφαλοκρηπίδας, ενώπιον του ΟΗΕ, και καλέσαμε τους άλλους λέγοντας να συναντηθούμε όλοι και να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει η ίση μοιρασιά».

«Για το ταγκό χρειάζονται δύο»

Επιμένοντας στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, επαναμβάνοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που προκαλεί: «Τις διαφορές μας με την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, προσπαθούμε να τις λύσουμε με ειρηνικές διαδικασίες και με διπλωματία. Όμως για το ταγκό χρειάζονται δύο άνθρωποι. Η Ελλάδα πρέπει να έχει την ίδια σκέψη, όπως και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να στηρίξουν τη δίκαιη μοιρασιά».

Ακάρ: «Ελλάδα μην παίρνεις αέρα βασιζόμενη σε λόγια τρίτων»

Λίγο νωρίτερα, συνέχισε το γαϊτανάκι των προκλήσεων ο υπουργός Άμυνας της Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, ούτω λίγο – ούτε πολύ, κάλεσε την Ελλάδα να μην «παίρνει αέρα βασιζόμενη σε τρίτες χώρες».

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στο διάλογο με την Αθήνα, αλλά τόνισε πως αυτό δεν συνιστά «αδυναμία», ενώ κατηγόρησε τη χώρα μας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

«Εμείς πάντα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για διάλογο με την Ελλάδα και αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις ενέργειες και τη ρητορική της, που αυξάνουν την ένταση», ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ακούει τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι προειδοποιούν» για τις συνέπειες.

«Μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων»

«Παρ’ όλα τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν με υπομονή και ειρηνικές μεθόδους» είπε ο Ακάρ, για να προσθέσει απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Αποφάσισε, μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων».

Και συνέχισε: «Το κάλεσμά μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία από την πλευρά μας. Λέμε ότι θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μην σηκώνετε τα πόδια σας από το έδαφος, εξαιτίας κάποιων δηλώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Συμμαζέψτε τα μυαλά σας. Ορισμένοι πολιτικοί βαραίνουν τη μεταξύ μας ατμόσφαιρα. Υπάρχουν μάταιες προσπάθειες εξοπλισμών. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, που τα βλέπουν όλα αυτά και προειδοποιούν. Λέμε στους Έλληνες να τους ακούσουν. Ας μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στα περί λύσης δύο κρατών. «Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέρφια μας. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να κάνουμε παραχωρήσεις εκεί», είπε ο Ακάρ.

«Να σταματήσει την στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου η Ελλάδα»

Νέα πρόκληση από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας είχαμε και μία μέρα νωρίτερα, για ένα θέμα που κοντεύει να… παλιώσει και αφορά στα νησιά του Αιγαίου.

Το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «η Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό»

Το πώς «μας έδωσαν το μήνυμα» και γιατί «αναμένεται» να… υπακούσουμε, δεν έγινε γνωστό από το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το συγκεκριμένο «αίτημα» της Τουρκίας δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι – όχι των διαπραγματεύσεων, αφού ο Ερντογάν και «η παρέα του», ως γνωστόν, τις αποφεύγουν, αλλά των «απαιτήσεων».

Ας μην ξεχνάμε και το γνωστό «τραγουδάκι» της τουρκικής ηγεσίας, με στόχο να απειλήσει και να τρομοκρατήσει την Ελλάδα, «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα…».

Όλα αυτά έχουν ως βάση την επιμονή της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η οποία, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η χώρα μας παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έχει δηλώσει πως «τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων».

Αυτό που μονίμως παραλείπουν από τις δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, στα οποία αναφέρονται, έχουν κυριολεκτικά απέναντί τους την απειλή της «στρατιάς του Αιγαίου» του Ερντογάν…