Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024 04:42
Κόσμος

Τραμπ: «Στις ΗΠΑ θα έχουμε το εμβόλιο νωρίτερα από τις εκλογές του Νοεμβρίου»






Νέες δηλώσεις για την εξέλιξη των ερευνών γύρω από το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μια πολύ πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι ειδικοί υγείας του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τζεράλντο Ριβέρα, πότε ενδέχεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο Τραμπ απάντησε: «Νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα». «Νωρίτερα από την 3η Νοεμβρίου;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Νομίζω σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, είναι πιθανό πριν, αλλά περίπου εκείνο το διάστημα», απάντησε ο Τραμπ.
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό

Οι δηλώσεις έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να παράξει μαζικά το δικό της εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ αμφισβήτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού σκευάσματος, αφού σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν φαίνεται να έχει περάσει τις τρεις προβλεπόμενες φάσεις.

Τα έξι εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό που πέρασαν στην 3η φάση

Σύμφωνα με δημοσίευση του ΠΟΥ, έξι είναι τα εμβόλια που έχουν περάσει στην τρίτη φάση των δοκιμών, δηλαδή σε δοκιμή σε ανθρώπους. Αυτά είναι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η προσπάθεια της Moderna από το Κέιμπριτζ των ΗΠΑ και η σύμπραξή της BioNTech, Fosun Pharma και Pfizer, επίσης από τις ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα τρία εμβόλια που πέρασαν την τρίτη φάση προέρχονται από την Κίνα, εκείνο της κινεζικής εταιρίας Sinovac, εκείνο του Ινστιτούτου της πόλης Γουχάν, από όπου ξεκίνησε και η πανδημία και τέλος, το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό του Ινστιτούτου του Πεκίνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργό Εμπορίου της Ρωσίας, Ντενίς Μαντούροφ, τη Δευτέρα, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa.