Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 03:05
ΒόλοςΤοπικά

Τραγωδία στο λούνα παρκ στον Αλμυρό: «Ο κόφτης δεν λειτούργησε»






Σοκάρουν τα στοιχεία από τις πραγματογνωμοσύνες για τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στην αυλαία της εμποροπανήγυρης του Αλμυρού με θύμα μία 13χρονη κοπέλα που βρήκε τραγικό θάνατο στις 30 Αυγούστου, όταν ενώ διασκέδαζε ανέμελα στο παιχνίδι «χαλί», εκείνο -σύμφωνα με μαρτυρίες- ανέπτυξε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

Στην επαναληπτική αυτοψία που έγινε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με αίτημα των δικηγόρων της οικογένειας του άτυχου κοριτσιού καταγγέλλεται ότι διαπιστώθηκε ότι ο κόφτης του εν λόγω παιχνιδιού – θανάτου δεν λειτουργούσε. Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Διαλεχτή Κοτζαμανίδου, επισήμαναν χθες με δηλώσεις τους ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μηχάνημα του λούνα παρκ εμφάνιζε προβλήματα στη λειτουργία του. Προβλήματα που οδήγησαν στον θάνατο την άτυχη κοπέλα

«Όταν μαζί με τους πραγματογνώμονες της Αστυνομίας βάλαμε το μηχάνημα σε λειτουργία, πριν από λίγες ημέρες, έκανε περιστροφές με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όσοι ήμασταν εκεί -ακόμα και οι πραγματογνώμονες- τρομάξαμε πραγματικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι.

Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι το μηχάνημα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, δεν είχε κόφτη ταχύτητας, ή τουλάχιστον ο κόφτης δεν λειτούργησε. «Το μηχάνημα έχει δύο κουμπιά. Ένα για να ταλαντεύεται προς τα δεξιά, ένα προς τα αριστερά. Όσο κρατάς πατημένο το ένα κουμπί, ταλαντεύεται προς της μία πλευρά. Όταν το αφήνεις, αρχίζει και κόβει ταχύτητα και πρέπει να πατήσεις το άλλο κουμπί για να αρχίσει να ταλαντεύεται προς την άλλη. Υποτίθεται ότι αυτό το μηχάνημα από την κατασκευή είχε κόφτη ταχύτητας. Απαραίτητο σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους του χειριστή. Αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη, πράγμα που σημαίνει ότι το μηχάνημα δεν είχε συντηρηθεί ή, τέλος πάντων, δεν ήταν όπως όταν έφυγε από το εργοστάσιο ή είχε τροποποιηθεί. Όταν οι πραγματογνώμονες κράτησαν πατημένο το κουμπί μία κατεύθυνσης, το ‘χαλί’ έκανε ιλιγγιώδεις περιστροφές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Κινδύνεψαν να πέσουν και άλλα παιδιά. Γονείς έχουν δηλώσει ότι απέκτησαν μώλωπες για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τα παιδιά τους. Είναι ξεκάθαρα ευθύνη της ιδιοκτήτριας και ευθύνη του δήμου που δεν φρόντισε να ελέγξει το μηχάνημα κατά τη λειτουργία του. Η ευθύνη της δημοτικής Αρχής δεν περιορίζεται μόνο στην έκδοση των αδειών. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δίνονται άδειες έναντι… αμοιβής» σχολίασαν ακόμη σημειώνοντας ότι το «χαλί» ήταν επικίνδυνο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

«Παιχνίδι λάσπης»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, Χρήστος Νάστος, κάνει λόγο για «παιχνίδι λάσπης». «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την πραγματογνωμοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο από στοχευμένες πληροφορίες. Οι πραγματογνώμονες δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ο ηλεκτρονικός πίνακας του μηχανήματος είχε αλλάξει προ ετών. Το μηχάνημα εκσυγχρονίστηκε. Αποτέλεσμα ήταν να κάνουν μισή δουλειά» λέει ο κ. Νάστος, που έχει ήδη κινηθεί νομικά με σκοπό να προβάλει την πραγματογνωμοσύνη. «Έκανα αίτημα στο αστυνομικό τμήμα και μου το απέρριψαν.

Στόχος μας είναι να προσβάλουμε την απόφαση στην Εισαγγελία, καθώς δεν είναι αξιόπιστη. Αντιθέτως, είναι ελλιπής» καταλήγει. Επισημαίνεται ότι η πρώτη τεχνικήπραγματογνωμοσύνη αποκάλυψε ότι η ισχύς του μοιραίου «χαλιού», από όπου εκτοξεύτηκε και έχασε τη ζωή της η 14χρονη στις 30 Αυγούστου του 2019, ήταν της τάξης των 123 Hp και όχι των 15 Hp, που ήταν δηλωμένο στις Αρχές. Δηλαδή, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη.

Με βάση τα ευρήματα, η άδεια έπρεπε να είχε δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από τον δήμο Αλμυρού.