Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 05:25
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tρία μέτρα για να μείνει ζωντανή η οικονομία : Aνάσα στις επιχειρήσεις – Πληρωμές ενοικίων στους ιδιοκτήτες






Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ακόμη και αν λειτούργησαν πρόσφατα με τη μέθοδο του «click away» και του «take away», προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στα μέσα της εβδομάδας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επιχειρήσεις που ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητάς τους ανήκει στις πληττόμενες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή τα παιδιά τους μισθώνουν φοιτητική στέγη.

Δύο ταχύτητες

Ουσιαστικά για τη μείωση των ενοικίων εφαρμόζονται μέτρα δύο ταχυτήτων αφού το κράτος στη μεν περίπτωση των κλειστών επιχειρήσεων αποφασίζει μείωση ενοικίου κατά 100% και των πληττομένων και των εργαζομένων σε αναστολή κατά 40%. Στην περίπτωση των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν θα λάβουν κανένα ενοίκιο για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους θα τους καταβάλει το 80% της απώλειας αν πρόκειται για ιδιώτες και το 60% αν αφορά νομικά πρόσωπα. Στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων το κράτος θα καλύψει το 50% της απώλειας του ενοικίου, δηλαδή το 20% επί του συμφωνημένου μισθώματος.

Αφορολόγητα

Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (φυσικών ή νομικών προσώπων) δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Κατά συνέπεια, δεν υπόκεινται ούτε σε φόρο εισοδήματος ούτε σε εισφορά αλληλεγγύης.

Τα αιτήματα των πληττόμενων επιχειρήσεων να απαλλαγούν και αυτές από το σύνολο των ενοικίων ήταν μαζικά προς το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμοδίως, δεν θα μπορούσε το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μαζικά γιατί στη συνέχεια το κράτος θα έπρεπε να καλύψει το 80% της απώλειας των ιδιοκτητών και το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

Η ημερομηνία

Αξίζει να τονιστεί ότι στη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται μέχρι ποια ημερομηνία πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι κλειστές με κρατική εντολή. Πιθανότατα στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο να οριστεί η 15η Ιανουαρίου, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει πρόσφατα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε την περασμένη Πέμπτη ότι στην εν λόγω διάταξη συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Η παράταση

Με το ίδιο νομοσχέδιο χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή. Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν ήδη από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες. Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2.1.2021 έως 25.1.2021, προβλέπεται ότι δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από 25.1.2021 έως τις 28.2.2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Οι κατηγορίες

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν.
  • Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.
  • Νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1.1.2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττομένους ΚΑΔ.

Δικαιούνται παράταση

Στο νομοσχέδιου υπάρχει, όμως, πρόβλεψη και για τους κομιστές των αξιογράφων και συγκεκριμένα, όσοι έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε δικαιούνται παράταση μέχρι 31.5.2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1.1.2021 έως 31.1.2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31.1.2021 και την 28.2.2021. Από την άλλη, όσοι έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών. Brussels; Belgium; EU; Europe; european; European commission; European flag; European Union; European Union Flag; flag; Flags; Half-mast; half-staff; respect; mourning; distress; Greece; wildfire; fire; Ευρώπη; Ευρωπαϊκή Ένωση; επιτ

Κρατική ενίσχυση

Με διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού. Μετά από πρόσφατη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου, προστέθηκε η πρόβλεψη για «Ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες». Πρόκειται για τη δυνατότητα συνεισφοράς των κρατών στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Συνεπώς, τα κράτη-μέλη δύνανται να χορηγούν ενισχύσεις σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, πραγματοποιηθείσες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.

Ποσοστό ως και 90%

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης. Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της και άλλες παράμετροι θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

100% απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ακόμη και αν λειτούργησαν πρόσφατα με τη μέθοδο του «click away» και του «take away».

Απαλλαγή αγροτικών ενισχύσεων από εισφορά αλληλεγγύης

Με διάταξη του νομοσχεδίου ρυθμίζεται ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020. Με τη συγκεκριμένη διάταξη ρυθμίζεται η αποφυγή υποβολής μεγάλου αριθμού τροποποιητικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις οι οποίες εισπράττονται αναδρομικά σε έτος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ανάγονται.

Σε περίπτωση που τα εν λόγω ποσά εισπράττονται κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, ο φορολογούμενος δύναται να επιλέξει τη φορολόγησή τους στο έτος που ανάγονται. Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι οποίες εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο έτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ