Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 05:23
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία νομοσχέδια για να πάρει μπρος η οικονομία -Φόροι, ανάπτυξη, οργάνωση κράτους






Πυκνώνουν οι επαφές με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, η αποστολή στοιχείων θα συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα κι όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες θα ξεκαθαρίσει αν το πολυ-αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει ακέραιο ή θα «σπάσει» σε δύο μέρη, προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

Με φόντο τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του ESM στην ΕΡΤ, δίνοντας ραντεβού το Σεπτέμβριο προκειμένου να μελετήσουν οι Θεσμοί λεπτομερώς το φορολογικό σχεδιασμό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από το βασικό σενάριο, που προβλέπει την κατάθεση ενός νομοσχεδίου- μαμούθ, με όλες τις φοροελαφρύνσεις για φυσικά- νομικά πρόσωπα, ακίνητα, ΦΠΑ κι ένα πλαίσιο φοροαναπτυξιακών διατάξεων, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο, που προβλέπει την κατάθεση ενός μίνι φορολογικού νομοσχεδίου τώρα κι ενός δεύτερου, μαζί με τον Προϋπολογισμό το Φθινόπωρο.

Τι θα περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου; Τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών «καίγεται» να καταστήσει το πλαίσιο πολύ ελκυστικό, έτσι ώστε φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα, να μπουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούν οφειλές, που κατά την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, μπορούν να φτάσουν στα 13 δις ευρώ.

Μετά από τις πρώτες επαφές σε τεχνικό επίπεδο, που έγιναν το προηγούμενο 48ωρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην Αθήνα ένας Ευρωπαίους τεχνοκράτης, με ειδική αποστολή να «μετρήσει» τις θετικές ή αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των 120 δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν υπολογίζει ότι ο Προϋπολογισμός θα έχει απώλειες περί το 1 δις ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες του ΓΛΚ «βλέπουν» κέρδος περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Στο πλάνο της κυβέρνησης και το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Αυτό που ξεκαθαρίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα έρθουν «πακέτο» ήτοι ότι δεν θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο οι μειώσεις του φόρου για τις επιχειρήσεις και σε άλλο οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών.

Σημειωτέον, ότι η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και οι όποιες άλλες βελτιώσεις στους υπόλοιπους συντελεστές, έχουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (η πρώτη φάση), θα αφορά στη χρήση του 2020 άρα θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του 2021.

Πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, στο κτίριο της οδού Νίκης επικρατεί οργασμός συσκέψεων, καθώς ετοιμάζεται ένα ακόμα υπερνομοσχέδιο, ένα Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, σε αυτό θα περιληφθούν νέες σκέψεις και σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε είχαν μείνει ημιτελείς τα προηγούμενα χρόνια είτε είχαν «κολλήσει». Στόχος είναι, μαζί με τις αντίστοιχες διατάξεις του φορολογικού, να βελτιώσουν το επιχειρηματικό- επενδυτικό περιβάλλον.

Μπαίνοντας έτσι στην τελική ευθεία για τις προγραμματικές δηλώσεις, τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν ένα μπαράζ κρίσιμων νομοσχεδίων, που θα ψηφιστούν πριν από τη ΔΕΘ, με στόχο να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές και κυρίως στους Ευρωπαίους. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του Κράτους, με φόντο τις συνεχείς συστάσεις για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, το δεύτερο θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, με όποια μορφή πάρει και το τρίτο θα είναι το αναπτυξιακό.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr