Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 20:59
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρόμος στη Βούλα: Εισβολή κουκουλοφόρων σε βίλα του επιχειρηματία Δελατόλα






Κινηματογραφική εισβολή κουκουλοφόρων σε βίλα γνωστού Έλληνα επιχειρηματία που ζει μόνιμα στην Ελβετία. Οι τέσσερις ληστές «απήγαγαν» από τον κεντρικό δρόμο της Βούλας τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό και αφού την ανάγκασαν να τους βάλει μέσα στη βίλα, έφυγαν με λεία 4.000 ευρώ σε μετρητά και δύο ρολόγια μάρκας Rolex και Bulgari. Μάλιστα έσπασαν και το κινητό της 64χρονης γυναίκας, έτσι ώστε να μην μπορέσει να καλέσει άμεσα την Αστυνομία και να κερδίσουν χρόνο για να εξαφανιστούν.

Η βίαιη έφοδος των κουκουλοφόρων ληστών στη βίλα της οδού Βουλγαροκτόνου στη Βούλα δεν σημειώθηκε άγρια χαράματα, αλλά στις 9 πάρα τέταρτο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Κάτι που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι συμμορίες των ληστών που δραστηριοποιούνται στην Αττική έχουν αποθρασυνθεί, έχοντας φυσικά την πλήρη αίσθηση της ατιμωρησίας…

Η 64χρονη γυναίκα από τις Φιλιππίνες βρισκόταν κοντά στο σπίτι του εργοδότη της όταν το κουαρτέτο των κουκουλοφόρων την πλησιάζει, ορμάει πάνω της και της ζητά να τους οδηγήσει στην πολυτελή κατοικία. Το θύμα έντρομο υπακούει και μπαίνουν στο σπίτι. Εκεί αρχίζουν να της ζητούν επίμονα να τους οδηγήσει στο χρηματοκιβώτιο.

Η γυναίκα τους είπε ότι δεν υπάρχει και τότε οι ληστές κατευθύνονται στο γραφείο του επιχειρηματία για να ψάξουν και εκεί. Όμως η πόρτα ήταν κλειδωμένη και τότε οι δύο από τους κουκουλοφόρους βγαίνουν στο μπαλκόνι και αφού σπάνε την τζαμαρία με λοστό, μπαίνουν μέσα για να το λεηλατήσουν. Λίγη ώρα αργότερα φεύγουν με λεία 4.000 ευρώ και τα δύο πανάκριβα ρολόγια μάρκας Rolex και Bulgari που βρήκαν στα συρτάρια.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι ληστές παρακολουθούσαν αρκετές ημέρες τον στόχο, πριν αποφασίσουν να μπουκάρουν, πιστεύοντας ότι θα υπήρχε χρηματοκιβώτιο που έκρυβε κοσμήματα και μετρητά.

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Παύλος Δελατόλας

Ο Παύλος Δελατόλας είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τις βάσεις και έδωσε έναν άλλον αέρα στις εισαγωγές και στο εμπόριο των δημητριακών μετά τη διάλυση της συνεταιριστικής ΚΥΔΕΠ.

Ο ετήσιος τζίρος της «Δημητριακής Α.Ε.», της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει μεγάλους ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους στη Σίνδο και στις Σέρρες. Ο ίδιος πρεβεύει ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν επεδίωξαν κερδοσκοπία και συνεισέφεραν ώστε να μη λείψουν από την ελληνική αγορά το ποιοτικό και με προδιαγραφές σιτάρι και το καλαμπόκι

Πρόεδρος επί σειρά ετών του Συνδέσμου Εμπόρων και Εξαγωγέων Δημητριακών και Υποπροϊόντων (ΣΕΕΔΥΖ) και ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλυτέρων εισαγωγικών εταιρειών δημητριακών στην Ελλάδα, της «Δημητριακή ΑΕ», ο κ. Δελατόλας έχει τη δική του άποψη για το γίγνεσθαι στην αγορά των δημητριακών και περιγράφει στο «business stories» τις εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή αγορά αυτών των τόσο σημαντικών προϊόντων .

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο ετήσιος τζίρος στα δημητριακά φθάνει περίπου τα 600 εκατ. ευρώ και οι συνολικές απαιτήσεις σε αντίστοιχα προϊόντα ξεπερνούν τους 2,7 εκατ. τόνους, είναι σαφές ότι η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί και άρα οι εισαγωγές αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί.

Ομως ο κ. Δελατόλας δεν πιστεύει στην απλουστευμένη άποψη ότι όλα προέκυψαν με τους νέους πελάτες που εμφανίστηκαν από τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα πανεπιστημιακές έρευνες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, , υπάρχουν εταιρείες που δεν επεδίωξαν κερδοσκοπία και συνεισέφεραν επί δεκαετίες ώστε να μη λείψουν από την ελληνική αγορά το ποιοτικό και με προδιαγραφές σιτάρι, το καλαμπόκι, καθώς και όλα εκείνα τα δημητριακά που μεταποιούνται από τη ελληνική βιομηχανία, τη βιοτεχνία και την οικοτεχνία σε πολύτιμα για τον άνθρωπο προϊόντα.

Οι «μεγάλοι» του πλανήτη, οι δυνάμεις που καθορίζουν το μέλλον και το σήμερα, δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από το να προεισπράττουν τις μελλοντικές προσδοκίες. Με τον τρόπο αυτόν έδωσαν τα τελευταία χρόνια σημαντική ώθηση στις τιμές των δημητριακών, με αποτέλεσμα να πονοκεφαλιάζουν οι εκάστοτε υπουργοί για τις μεγάλες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στα βασικά είδη διατροφής.

Ηταν το 2005 όταν έκανε την εμφάνισή της η ιστορία του βιοκαύσιμου, με αποτέλεσμα να επικρατεί παντού η νοοτροπία του «όλα τα καίμε». Την ίδια εποχή και η Ινδία αναλαμβάνει σημαντικές εισαγωγές για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Σε μία εποχή όπου κάθε χρηματιστηριακό προϊόν τίθεται υπό αμφισβήτηση εμφανίζονται στο προσκήνιο τα λεγόμενα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια ως commodities. Μέταλλα, δημητριακά, ενέργεια εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικούν μερίδιο από τα κεφάλαια των επενδυτών. Ενα ασφαλές καταφύγιο κατά τους ειδήμονες αναλυτές. Καλαμπόκι, σιτάρι, ζάχαρη, καφές, πετρέλαιο, μέταλλα και λοιπά προϊόντα που απασχολούν την καθημερινότητα του κάθε πολίτη γνωρίζουν μέρες χρηματιστηριακής δόξας.

Στα 151 δισ. δολάρια εκτιμώνται για φέτος τα επενδεδυμένα κεφάλαια στις προθεσμιακές αγορές δημητριακών, όταν το 2001 η αντίστοιχη αγορά δεν ξεπερνούσε τα 7 δισ. δολάρια. Για μια ακόμη φορά στο μάτι των μεγάλων κερδοσκόπων μπαίνουν τα απλά καθημερινά αγαθά: η αγορά των δημητριακών, δηλαδή σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια. Αρτοσκευάσματα, μακαρόνια και μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν περιοριστεί στα 241 εκατ. μετρικούς τόνους, από 420 εκατ. το 1999.

Το τοπίο όμως είναι σύνθετο. Οι εξελίξεις στη ναυλαγορά, τα φαινόμενα αγρανάπαυσης, ο συνωστισμός στα μεγάλα λιμάνια είναι ορισμένα από τα φαινόμενα που έχουν επηρεάσει και αλλάζουν δραματικά το τοπίο και στη χώρα μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αγωνία των εμπόρων για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ που θα επηρεάσει την κίνηση και το κόστος των εμπορευμάτων.

Με ρίζες στην Πόλη

Η οικογένεια του κ. Παύλου Δελατόλα ανήκει στη γενιά των μεταναστών με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και ασχολήθηκε από την αρχή με το εμπόριο βάμβακος.

Δύσκολη δουλειά, με απαιτήσεις και γνώσεις για εμπόριο και με βασικό αντίπαλο την άλλοτε κραταιά κρατική ΚΥΔΕΠ, η οποία φρόντιζε πρωτίστως να διασφαλίζει το ελληνικό αγροτικό προϊόν. Δουλειά του μεροκάματου, αφού ο ρυθμιστής ήταν το ίδιο το κράτος το οποίο αγόραζε και πούλαγε τα εμπορεύματα με επιδότηση.

Σύντομα, όμως, ο ίδιος ο πατέρας Δελατόλας αναλαμβάνει και εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας σιτηρών, της «Continental Grain», και φτιάχνουν τα πρώτα τους γραφεία το 1957 στη Βησσαρίωνος. Η εταιρεία παίρνει την ονομασία «Conti AE». Την εποχή εκείνη ως θυρωρός στην πολυκατοικία εργαζόταν ο αείμνηστος Μανόλης, ο άλλοτε σοφέρ του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είχε επιζήσει από το θανατηφόρο χτύπημα σε βάρος του τότε Ελληνα ηγέτη. Μνήμες ξεπηδούν από την Ελλάδα του 1950, μια χώρα που προσπαθεί πρωτίστως να επουλώσει τις πληγές από τους πολέμους.

Η Αθήνα την εποχή εκείνη θυμίζει μια μεγάλη γειτονιά. Ακαδημίας και Πανεπιστημίου, δύο δρόμοι παράλληλοι, με ένα πολύβουο επαγγελματικό κόσμο, όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους. Ανθρωποι με κοινές μνήμες και ανησυχίες, μια πόλη που αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά μορφή.

Το εμπόριο δημητριακών για πολλές δεκαετίες μέχρι τη είσοδο στην ΕΟΚ το 1981 δεχόταν παρεμβάσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κάτι που δεν άφηνε περιθώρια για πολλά πράγματα.

Επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου καταργείται η ΚΥΔΕΠ και η αγορά. αποκτά άλλους ρυθμούς. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες για τη διαμόρφωση μιας νέας απελευθερωμένης αγοράς δημητριακών ήταν και ο κ. Δελατόλας που έκανε τις πρώτες εισαγωγές σε δημητριακά σε ένα «επιδοτούμενο» περιβάλλον όσον αφορά στα αγροτικά, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των πελατών σε ποικιλίες και προδιαγραφές.

Φιλελεύθερος και ρεαλιστής

Σήμερα ο κ. Παύλος Δελατόλας, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στη «Hewlett Packard» ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης «Δημητριακή», την οποία έχουν κατορθώσει μαζί με τους συνεργάτες του να την αναδείξουν σε σημαντική εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία με μεγάλους ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους στη Σίνδο και στις Σέρρες.

Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το εμπόριο δημητριακών σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, απ’ όπου ξεπροβάλλουν απίθανοι και απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν και επηρεάζουν το καθημερινό σκηνικό του εμπορίου.

Ισως ένα από τα καλά μηνύματα αυτήν την εποχή, ως προς τις τιμές των αγαθών, είναι και η πρωτοβουλία της Επιτροπής των Βρυξελλών για αποδέσμευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τα προγράμματα αγρανάπαυσης, μια πρωτοβουλία που καλοβλέπουν και στις ΗΠΑ.

Οσο για τα καιρικά φαινόμενα τύπου Ελ Νίνιο και την οικονομική ύφεση, που παραμένουν αστάθμητοι παράγοντες και επηρεάζουν τα μάλα την παγκόσμια αγορά, ο κ. Δελατόλας εμφανίζεται ρεαλιστής. Η προσφορά και η ζήτηση είναι οι διαμορφωτές των πάντων στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου δραστηριοποιούμαστε. Αλλωστε ο ίδιος εμφορείται από φιλελεύθερες απόψεις, καθώς στο παρελθόν υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του κόμματος των Ταύρων στο πλευρό του κ. Στέφανου Μάνου.

 

 

Πηγή: protothema.gr