Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις από το επιστημονικό «μέτωπο» του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας, που έδωσε αναλυτικές συμβουλές για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, υποστήριξε ότι είχαμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα «σχετικά με τη χρήση ενός ενδοφλεβίου φαρμάκου στο οποίο έχει πρόσβαση και η χώρα μας, μέσω τριών τρόπων».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι ο πρώτος τρόπος «είναι κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετέχουν είναι κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία, μάλλον κλινική μελέτη η οποία διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία.»
Επιιπλέον υπάρχει ένα δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα τέσσερα επιλεγμένα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων νοσοκομεία της χώρας, ενώ η τρίτη «οδός» είναι η μελέτη Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠΟΥ θα ξεκινήσει σε τρία, άλλα, νοσοκομεία της χώρας.
Σε ποιο φάρμακο «ποντάρει» ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας αν η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για το φάρμακο φαβιπιραβίρη, στο οποίο ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει -μεταξύ 20 χωρών- και η Κύπρος.
«Πριν περίπου 4 εβδομάδες, είχαμε μιλήσει σαν επιστημονική Επιτροπή για όλες τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις νέων φαρμάκων όπως και αυτό, που ήταν τότε ένα από τα δύο που ακούγονταν πιο έντονα. Είχε υπέρ του αυτό το φάρμακο λιγότερα εργαστηριακά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του και μια μικρή μελέτη η οποία έδειχνε μία κλινική αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας και προσέθεσε:
«Ζήτησα τότε από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, από τον κ. Φιλίππου, να κοιτάξει τη δυνατότητα προμήθειας της χώρας μας και συμμετοχή σε μία παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. Και ξέρω ότι έχει κάνει επικοινωνία με την εταιρεία και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα»
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν δείχνει να «ποντάρει» στη φαβιπιραβίρη. «Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και σαν γιατρό, αυτή τη στιγμή από τα νεότερα φάρμακα που κυκλοφορούν για τον ιό, αυτό που έχει περισσότερες ενδείξεις ότι δουλεύει και δουλεύει καλά, είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα και για το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Και έδειξε μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το Remdesivir.
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το Remdesivir
Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι παρόλα τα ελπιδοφόρα νέα «είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημά μας προς την εταιρία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και ακολούθως είπε:
«Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι όλη η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια και θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Και το ότι είμαστε και εμείς μέρος αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό.»
Στα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine αναφέρεται ότι σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) στους οποίους χορηγήθηκε υποστηρικτικά remsdesivir παρουσιάστηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας. Στην ίδια δημοσίευση τονίζεται ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.
Πηγή: iefimerida.gr