Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση στα ελληνοτουρκικά ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σχετικά για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Για εξαιρετική κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος, είπε και πρόσθεσε έχουμε μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.
Επεσήμανε ότι μια εθνική στρατηγική θα πρέπει να έχει μόνο δύο στόχους: Αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχία και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση λέγοντας ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της αποφάσεις. «Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον. Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε ότι υπογράμμισε ότι στηρίζει μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε είπε ότι η Τουρκια θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις.
«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία» είπε και πρόσθεσε : «αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Θα τηρήσουμε στάση εθνικής ευθύνης, είπε Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις.
«Να αποφασίζει κάθε τρείς και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της», είπε.
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη συμφωνία «διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο».
Σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο επεσήμανε ότι όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
«Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να διχάζετε τον ελληνικό λαό, μιμούμενοι τις χειρότερες παραδόσεις της Δεξιάς στη χώρα. Ούτε εσείς ούτε κανένας από την πατρίδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο.
Νωρίτερα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος. Όπως είπε, τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.