Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 05:24
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο τελευταίο αντίο στη Ζωή Λάσκαρη

«Σου στάθηκα μια φορά και εσύ μου στάθηκες δέκα», είπε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στον συγκινητικό επικήδειο του-  Ποιοι έδωσαν το «παρών» στο τελευταίο κατευόδιο






Το τελευταίο αντίο είπαν στη Ζωή Λάσκαρη, στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, συγγενείς και φίλοι. Η αγαπημένη ηθοποιός έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σύντροφός της ζωής της για πάνω από 40 χρόνια έφθασε στην εκκλησία στις 10 το πρωί φανερά συγκινημένος, ενώ λίγο αργότερα κατέφθασαν οι κόρες και η εγγονή της ηθοποιού.

O ποινικολόγος, αποχαιρέτησε την αγαπημένη του Ζωή, τη γυναίκα που τον συντρόφευε για περισσότερο από 40 χρόνια, με ένα σύντομο επικήδειο.

«Έφυγες τις ημέρες που κοιμήθηκε η Παναγία μας» είπε και δάκρυσε ενώ της αφιέρωσε ένα τετράστιχο, που της είχε πει ένας μοναχός που επισκεπτόταν η ίδια. «Παρακαλώ τους αγγέλους την έγνοια σου να έχουν μα οι άγγελοι απάντησαν “αγγέλους δεν προσέχουν”».

«Σου στάθηκα μια φορά και εσύ μου στάθηκες δέκα» είπε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. «Δεν βρίσκεται άνθρωπος που να σου μοιάζει. Έφυγες τις ημέρες που κοιμήθηκε η Παναγία μας.

Την τελευταία μας κοινωνία την λάβαμε μαζί μπροστά στην Παναγία. Πάντα με συγχωρούσες. Σ’ ευχαριστώ για όλα. Όσα μου έδωσες και σε  ευχαριστώ για όλα όσα θα μου δίνεις.

Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από 41 χρόνια είναι και θα παραμείνει όπως το θέλεις, ζωντανό και φωτεινό» ήταν τα λόγια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου πάνω από το λευκό φέρετρο.

Μετά την εξόδιο ακολουθία η ηθοποιός, που άφησε στον τόπο μία μεγάλη… καλλιτεχνική ιστορία γεμάτη ταλέντο και συναίσθημα οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.
Με ένα λουλούδι την αποχαιρέτησαν οι δικοί της άνθρωποι

H οικογένεια της ηθοποιού τη συνοδεύει στην τελευταία της κατοικία

Η εγγονή της Ζωής Λάσκαρη, Ζένια, με τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη στο Πρώτο Νεκροταφείο

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο αντίο ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής Α’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάριος Γεωργιάδης, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι της μεγάλης ηθοποιού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος φτάνει στον ναό του Αγίου Διονυσίου

Συντετριμμένος ο σύζυγος της ηθοποιού, Αλέξανδρος Λυκουρέζος 


Η κόρη της Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου με την εγγονή της ηθοποιού, Ζένια 



Ο Σταύρος Θεοδωράκης συλλυπάται τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος

Η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα

Η Νόνικα Γαληνέα 

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος


Φάνη Πάλη Πετραλιά

Η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα 

Ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος 

Φώτης Μεταξόπουλος 

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης 

Κώστας Ζουράρις

Σταμάτης Φασουλής 


Κάτια Δανδουλάκη 



Η Έλενα Ακρίτα με τον Γιώργο Κυρίτση 

Ο σχεδιαστής μόδας, Μάκης Τσέλιος

Η ηθοποιός, Νεφέλη Ορφανού

Γιάννης Βούρος

Η ηθοποιός Λουκία Παπαδάκη



Σάσα Σταμάτη



Νίκος Κοκλώνης

Η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα

Ο γιος τους τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαος  

Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο 


Η μεγάλη καριέρα

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, «μεσουράνησε» στον ελληνικό κινηματογράφο και δικαίως θεωρείται, μαζί με τις Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη, ως μία από τις εμπορικότερες ηθοποιούς όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Το «εισιτήριό» της για τον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξε η νίκη της στα καλλιστεία του 1959, όπου αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς, ενώ εκείνη τη χρονιά συμμετείχε και στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος.

Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μην γίνεται σύγχυση με την πρώτη της ξαδέλφη, Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο «Λάσκαρη» επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.

Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως οι Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.

Μετά την πτώση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αν και στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο, πρόλαβε να συμμετάσχει και σε ταινίες βίντεο. Η βιντεοταινία H Γυναίκα της πρώτης σελίδας, σε σκηνοθεσία του Nίκου Φώσκολου, κυκλοφόρησε το 1987 σε τρία μέρη και το 1990 προβλήθηκε στο κανάλι Mega, ως σειρά 12 επεισοδίων.

Στην βιντεοταινία του Mανούσου Mανουσάκη, Aντίστροφη Πορεία (1987), στον ρόλο μιας εκδότριας μεγάλης εφημερίδας, συμπρωταγωνίστησε με τον Aλέκο Aλεξανδράκη.

Το 1966 κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα Μιας πεντάρας νιάτα των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, Η παγίδα του Pομπέρ Τομά και το Βαθιά γαλάζια θάλασσα του Ράτιγκαν. Στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας εμφανίζεται το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη Μαριχουάνα Στοπ, ενώ ακολουθούν η μεγάλη θεατρική επιτυχία Εραστές του ονείρου του Γιάννη Δαλιανίδη μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο (1972).

Aκολούθως, Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο των Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη, Πώς να κερδίσετε τον άντρα σας του Σμιθ (1975), Ξυπόλητη στο Πάρκο του Νηλ Σάϊμον (1977) και Η κυρία του Μαξίμ του Ζωρζ Φεϊντό (1979). Παράλληλα, συμμετείχε σε μεταφορές θεατρικών έργων για την τηλεόραση, από το αντίστοιχο τμήμα της EPT.

Ακολουθούν τα θεατρικά έργα: Φρύνη η εταίρα του Γιώργου Ρούσσου (1980), Παντρεύομαι τον άντρα μου του Νόρμαν Κράσνα (1980), Εγώ, εσύ και ο άλλος του Τζιν Κερ (1982), Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές της Ανίτα Λος (1983), Μις Πέπσι του Μπρουνό (1984) και Η Ντόρις και ο γυαλάκιας του Μπιλ Μάνχοφ (1984).

Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθετεί στην μεγάλη θεατρική επιτυχία Καινούρια Σελίδα του Νιλ Σάιμον και το 1994 ο Ανδρέας Βουτσινάς στο Ορφέας στον Άδη του Τέννεση Ουίλιαμς, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ.

Aκολουθούν τα έργα: Τρελοί για έρωτα του Σαμ Σέπαρντ (1995), Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Άλμπι (1996), πάλι σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, Τρεις ψηλές γυναίκες του Άλμπι (1996), Τρωάδες του Ευριπίδη (1996), Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Eυγένιου Ο’ Νηλ (1997), Η συνάντηση του Νάντας (2000), Σκηνές Γάμου του Άλμπι (2000), σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ευαίσθητη Ισορροπία του Άλμπι (2003), Διαμάντια και μπλουζ της Λούλας Αναγνωστάκη (2006), Άλμα Μάλερ του Ρον Χάρτ (2009), Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν (2011) και Ωραία Xρόνια του Xάρολντ Πίντερ (2013).

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη.

Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί -κυρίως αυτή με τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία-Ελένη (πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου). Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε άλλη μία κόρη, τη Μάρθα (που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο).

Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.