Όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στην ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της «αιώνιας» αγαπημένης του, της βασιλικής συζύγου Καμίλα, που το Σάββατο 6 Μαΐου θα λάβει επίσημα τον τίτλο της βασίλισσας. Η στέψη του ζεύγους των Βρετανών γαλαζοαίματων θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Ουέστμινστερ και θα την παρακολουθήσουν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο, από την Γηραιά Ήπειρο μέχρι το μακρινό Μπουτάν, αρχηγοί κρατών, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πάντως, 70 χρόνια πριν, στην στέψη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ, το 1953, οι υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν 8.000, όμως, ο νέος βασιλιάς σε μια λαμπερή δεξίωση το βράδυ της Παρασκευής υποδέχθηκε αρκετούς γαλαζοαίματους και κρατικούς αξιωματούχους που δεν έλαβαν πρόσκληση για την τελετή της στέψης του.
Τι είναι η τελετή στέψης;
Ο 74χρονος Κάρολος, πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, περίμενε στωικά επί δεκαετίες να διαδεχθεί την μητέρα στο θρόνο. Ο μακροβιότερος διάδοχος στην ιστορία της Βρετανίας μετά τον θάνατο της Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών τον περασμένο Σεπτέμβριο αναγορεύτηκε βασιλιάς χωρίς, όμως, να γίνει η επίσημη στέψη. Η στέψη είναι συμβολική θρησκευτική τελετή, σύμφωνα με την οποία όταν το στέμμα τοποθετείται επί της κεφαλής του μονάρχη επισημοποιείται ο ρόλος του ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και παράλληλα, συμβολίζει την μεταφορά στον βασιλιά του τίτλου και των εξουσιών που απορρέουν από αυτόν (τον τίτλο). Έτσι, αν και ο Κάρολος έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η επίσημη στιγμή της βασιλείας του αρχίζει αμέσως μετά την στέψη του.
Ώρα, τοποθεσία και τελετουργικό της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει πως η τελετή στέψης του Βρετανού γαλαζοαίματου και της βασιλικής συζύγου θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Ουέστμινστερ, στον ίδιο χώρο που τελέστηκε και η κηδεία της Ελισάβετ, το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11.00 (τοπική ώρα). Με εξαίρεση τον Εδουάρδο τον Ε‘ και τον Εδουάρδο τον Η’ στο αβαείο έχει γίνει η στέψη όλων των βασιλέων της Αγγλίας με πρώτο τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066. Στον ίδιο χώρο έχουν ταφεί και όλοι οι μονάρχες από τον Ερρίκο Γ’ μέχρι τον Γεώργιο Β’ το 1820, οι υπόλοιποι αναπαύονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Westminster Abbey is ready for the #Coronation of King Charles III and Queen Camilla. pic.twitter.com/LfS3wJBK4k
— The Royal Family (@RoyalFamily) May 5, 2023
Πριν την τελετή ο Κάρολος και η Καμίλα θα ξεκινήσουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασιλική άμαξα που είχε χρησιμοποιήσει για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο η βασίλισσα Ελισάβετ. Η άμαξα του βασιλικού ζεύγους θα ακολουθήσει την διαδρομή από το Mall μέσω της Πλατείας Τραφάλγκαρ και κατα μήκος της Parliament Street θα καταλήξει στο αβαείο του Ουέστμινστερ. Η τελετή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και αποτελείται από έξι στάδια.
1. Αναγνώριση. Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος θα σταθεί δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τον παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι θα αναφωνούν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!
2. Όρκος. Ο Κάρολος θα δώσει όρκο στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος θα του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.
3. Χρίσμα. Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.
4. Ανάληψη. Στον βασιλιά θα δοθούν δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου θα τοποθετηθεί και το δαχτυλίδι της Στέψης. ‘Όταν όλα τα κοσμήματα θα έχουν φορεθεί από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
5. Ενθρόνιση. Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές…».
6. Φόρος Τιμής. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.
This is the cope that will be worn by our Dean, the Very Reverend Dr David Hoyle, at tomorrow’s #Coronation.
Made from crimson velvet and decorated with embroidered flowers and stars, the cope was made for the coronation of Charles II in 1661 and is the oldest in our collection. pic.twitter.com/vek60RVHme— Westminster Abbey (@wabbey) May 5, 2023
Μετά την ολοκλήρωση της στέψης του Καρόλου Γ’, θα ακολουθήσει η τελετή στέψης της βασιλικής συζύγου Καμίλα, η οποία θα αποκαλείται πλέον βασίλισσα. Ένας τίτλος που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού η η εκλιπούσα Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία η Καμίλα να λάβει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου ενώ ο εκλιπών πρίγκιπας Φίλιππος, όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, εκείνος έλαβε τον τίτλο του πρίγκιπα, αν και καταγόταν από οικογένεια γαλαζοαίματων…
Η Καμίλα θα φορέσει το στέμμα που χρησιμοποιήθηκε στην τελετή στέψης της βασίλισσας Μαίρης το 1911. Πρόκειται για την γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ. Την Καμίλα στην τελετή θα συνοδεύουν δύο κυρίες επί των τιμών, η αδελφή της Άναμπελ Έλιοτ και η στενή της φίλη, λαίδη Λάνσντον. Τα τρία εγγόνια της βασιλικής συζύγου θα έχουν βοηθητικούς ρόλους στην τελετή στέψης. Πρόκειται για τους 13χρονους δίδυμους Γκας και Λούις Λόπες, γιους της κόρης της, Λόρα Λόπες και τον 12χρονο Φρέντι Πάρκερ Μπόουλς, γιο του γιου της Τομ. Βοηθητικό ρόλο θα έχει και ο εγγονός της αδελφής της ο 10χρονος Άρθουρ Έλλιοτ.
Σε όλη την διάρκεια της τελετής στέψης θα ακούγεται εκκλησιαστική μουσική από την χορωδία του αβαείου, την χορωδία για την Στέψη, θα παίξει άρπα η 28χρονη Ουαλή αρπίστρια Άλις Χιουζ, επίσημη αρπίστρια του πρίγκιπα Ουίλιαμ ενώ θα ακουστεί και η μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για την τελετή στέψης του Καρόλου ο σερ Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Επίσης, στην τελετή θα ακουστεί ελληνορθόδοξη μουσική και βυζαντινοί ύμνοι από χορωδία με μαέστρο τον καθηγητή ορθόδοξης μουσικής δόκτωρα Αλέξανδρο Λίγκα. Πρόκειται για επιθυμία του βασιλιά που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικής καταγωγής πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.
Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της πριγκίπισσας Άννας στην τελετή στέψης. Θα έχει τον ρόλο φρουρού του βασιλικού Οίκου (Gold Stick in Waiting) και ως δεινή ιππέας που είναι από παιδί θα ακολουθήσει έφιππη φορώντας στρατιωτική στολή την άμαξα που θα μεταφέρει τον βασιλιά και την Καμίλα από το αβαείο το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μετά την τελετή της στέψης ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επιστρέψουν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ αυτή την φορά με την Χρυσή Άμαξα ενώ θα τους συνοδεύουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα τρια τους παιδιά, ο 9χρονος πρίγκιπας Γεώργιος, που θα έχει βασικό ρόλο στην τελετή στέψης, η 8χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο 4χρονος, ζωηρός πρίγκιπας Λούις. Μετά την άφιξη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τα «εργαζόμενα» μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού, όπου θα χαιρετήσουν τα πλήθη. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν μαζί τους θα είναι και ο πρίγκιπας Χάρι, που έχει ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο για να παραστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά. Η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δεν τον συνόδευσε καθώς παρέμεινε στην Καλιφόρνια με τα δύο παιδιά του ζεύγους, Άρτσι και Λίλιμπετ – Νταϊάνα. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Άρτσι την ίδια μέρα με την στέψη του παππού του έχει γενέθλια και γίνεται 4 ετών.
Ποιος πληρώνει τα έξοδα για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου;
Η βρετανική κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η τελετή στέψης υπολογίζεται στα κρατικά έξοδα σύμφωνα με το BBC. «Αν και είναι πιθανό να δημιουργηθεί πίεση υπό τις τρέχουσες συνθήκες της κρίσης του κόστους ζωής, η κυβέρνηση αναμένει να χρησιμοποιήσει την τελετή ως μια σημαντική διπλωματική ευκαιρία για να παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.
Αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το κόστος της λαμπερής ιστορικής τελετής ο βρετανικός Τύπος εκτιμά πως η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους γύρω στα 125 εκατ. δολάρια (114 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται και η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στους κήπους του Κάστρου του Ουίνδσορ με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών ο Αντρέα Μποτσέλι και ο Λάιονελ Ρίτσι.
Πάντως, οι επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας στη Βρετανία υποστηρίζουν πως η τελετή στέψης του Καρόλου θα αποφέρει κέρδη ύψους 350 εκατ. λιρών (400 εκατ. ευρώ). Οι ίδιοι τονίζουν πως αν υπολογίσουμε και τα έσοδα από τον διαγωνισμό της Eurovision στο Λίβερπουλ στις 13 Μαΐου η βρετανική οικονομία θα δεχθεί «τονωτική ένεση» συνολικού ύψους 1 εκατ. λιρών (1,15 εκατ. ευρώ).