Στο χορτάρι των γηπέδων γράφονται μεγάλες ιστορίες. Ιστορίες; Έπη μπορεί να γράψει κάποιος εντός των τεσσάρων γραμμών αρκεί να υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν την μοναδικότητα του ποδοσφαίρου.
Δράματα και αγάπες αλλά και πάθη. Ανατροπές στο 90…φεύγα. Μεγάλες κόντρες και αντιπαλότητα. Μια αδιάκοπη «μάχη» με το τόπι να κάνει πότε τα χατήρια του ενός και πότε του άλλου.
Ιδρώτας να στάζει και ασταμάτητη πάλη για το μεγαλείο της φανέλας. Οι ήρωες των γηπέδων είχαν την μορφή μύθου για τα παιδιά στην εξέδρα.
Και τι μύθοι; Σ’ εκείνα τα χρόνια πέντε δεκαετίες πίσω δεν υπήρχε χορτάρι σε όλα τα γήπεδα κι αυτό προσέδιδε μιαν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στα κατορθώματα των ηρώων της Κυριακής.
Και κάθε μέρα της εβδομάδας βεβαίως – βεβαίως, καθώς εκείνοι οι μύθοι είχαν μια μοναδική αύρα και μια αστείρευτη ικανότητα.
Να μαγεύουν τα πλήθη. Ένας τέτοιος μύθος «έφυγε» χθες σε ηλικία 78 ετών. Ο Βασίλης Μποτίνος, μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού τη δεκαετία του 1960 (και αρχές της δεκαετίας του 70) πέθανε μετά από σκληρή μάχη με τον κοροναϊό.
Ο Μποτίνος έκανε «άλμα» στον Θεό, σαν εκείνα τα άλματα που έκανε στο Καραϊσκάκη με την ριγωτή ερυθρόλευκη φανέλα, κάνοντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού να εκστασιάζονται στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου.
Το όνομά του συνδέθηκε με μεγάλες επιτυχίες της ομάδας του λιμανιού και οι ιστορίες είναι για να γράφονται.
Για να περνούν από γενιά σε γενιά και να μεγαλώνει η διάσταση των επιτευγμάτων. Να μιλάμε για ιστορίες επικών διαστάσεων. Έπη δεν είπαμε ότι γράφονται στο χορτάρι; Τότε γράφονταν και σε… ξερά.
Όταν μάλιστα οι ιστορίες γράφονται από μεγάλες πένες σε «ταξιδεύουν» με μοναδικό τρόπο.
Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, Κώστας Μυλωνάς γνωρίζει και τις… πέτρες στον Ολυμπιακό. Η πένα του έγραψε μυριάδες ιστορίες για τους ερυθρόλευκους και τους ήρωες της Κυριακής στο Καραϊσκάκη.
Ένας δημοσιογράφος με τεράστια πορεία και με μεγάλες επιτυχίες, σε μια ζωή γεμάτη Ολυμπιακό.
Μια ζωή γεμάτη Θρύλο και θρύλους. Αυτούς που γιγάντωσαν τον Ολυμπιακό.
Ο Κώστας Μυλωνάς μιλάει στο in.gr για τον Βασίλη Μποτίνο, για τον παίκτη που «τρέλαινε» κόσμο με την φανέλα των πειραιωτών.
Ένα απ’ τα παιδιά του Πειραιά κι αυτός. Που γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια για τον χιλιοτραγουδισμένο Ολυμπιακό.
Ο λόγος όμως στον εξαιρετικό δημοσιογράφο που αποκαλύπτει πτυχές της πορείας του τεράστιου άσου του Ολυμπιακού.
Που όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία έχει και κάτι από… μπάσκετ (ναι, ναι μπάσκετ), πόλο αλλά και στίβο. Είπαμε, άλματα μέχρι τον Θεό.
«Ο Βασίλης Μποτίνος υπήρξε μια μεγάλη μορφή της ομάδας του Ολυμπιακού, ένας αέρινος ακραίος επιθετικός, που είχε ευχέρια στο σκοράρισμα.
Υπήρξε εκπληκτικός σε ότι αφορά την εκρηκτικότητα του αλλά και το άλμα του. Κανείς δεν μπορούσε να φτάσει τον Μποτίνο, όταν αυτός σηκώνονταν για κεφαλιά.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή», τονίζει ο Κώστας Μυλωνάς και συνεχίζει κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα αθλήματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Μποτίνος.
«Ένας τεράστιος πολυαθλητής – Μπάσκετ, πόλο, στίβος και φυσικά ποδόσφαιρο»
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταθούμε στις εξαιρετικές ικανότητες που είχε ο παλιός άσος του Ολυμπιακού, σε πολλά αθλήματα.
Και με τι δεν ασχολήθηκε ο Μποτίνος πριν τον κερδίσει το ποδόσφαιρο και ο Κώστας Μυλωνάς «ξετυλίγει το κουβάρι» των αναμνήσεων.
«Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι, ότι ο Βασίλης έπαιξε και μπάσκετ όταν ήταν σε νεαρή ηλικία.
Έπαιζε τα καλοκαίρια στον Ροδιακό και μάλιστα η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ήταν μάλιστα πολύ καλός και σε αυτό τον βοηθούσε το μεγάλο άλμα του.
Δεν ήταν όμως μόνο το μπάσκετ.
Ο Βασίλης είχε γεννηθεί στο Βόλο και στη γενέτειρά του έπαιζε πόλο. Ναι, πόλο και η κορμοστασιά του τον βοηθούσε και σε αυτό το άθλημα».
Ο Βεντίκος που έλεγε «έλα στο στίβο και θα σε κάνω Ολυμπιονίκη»
Αναφερθήκαμε στον πρόλογο για την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του Μποτίνου και η παλιά μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού ασχολήθηκε και με τον στίβο.
«Οι επιδόσεις του μάλιστα ήταν εξαιρετικές σε σημείο που ο επικεφαλής του τμήματος στίβου των ερυθρόλευκων, Τάκης Βεντίκος να του λέει.
«Βασίλη έλα στον στίβο, άσε το ποδόσφαιρο κι εγώ θα σε κάνω Ολυμπιονίκη». Άγιο τον έκανε ο Τάκης για να τον πείσει. Τόσο σίγουρος ήταν για τις δυνατότητες του Μποτίνου αλλά η μπάλα είναι… πλανεύτρα.
Ο Μποτίνος ξεκίνησε την καριέρα του στον Εθνικό Βόλου κι εν συνεχεία έγινε η συγχώνευση του Εθνικού με τον Ολυμπιακό Βόλου» θυμάται ο Κώστας Μυλωνάς και προσθέτει για την παρουσία του Μποτίνου στην θρυλική ομάδα του Πειραιά.
«Ο Βασίλης ξεκίνησε την καριέρα του σαν σέντερ φορ. Αυτή ήταν η αρχική του θέση, αλλά όλα άλλαξαν όταν πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Για την θέση του σέντερ φορ τα πάντα ήταν ξεκάθαρα στους ερυθρόλευκους εκείνη την εποχή. Υπήρχε ο Γιώργος Σιδέρης. Εκεί τελείωναν όλα.
Ο Μποτίνος όμως κατάφερε να κάνει μεγάλη καριέρα αλλάζοντας θέση. Έπαιξε εξτρέμ και από τα πλάγια έγραψε ιστορία με τις κούρσες του. Και τα άλματα, άλματα μέσα στην περιοχή.
Μ’ αυτά τα άλματα έφτανε μέχρι τον Θεό, κανείς δεν μπορούσε να πάρει κεφαλιά απ’ τον Μποτίνο».
«Μεγάλος παίκτης και ασυμβίβαστος»
Ο παλιός άσος των ερυθρόλευκων υπήρξε ασυμβίβαστος. Όταν θεωρούσε πως έχει δίκιο υπερασπίζονταν τις ιδέες του.
«Ο Μποτίνος υπήρξε μεγάλος παίκτης και ασυμβίβαστος. Δεν υπήρχε η λέξη συμβιβασμός για τον Βασίλη. Όταν θεωρούσε πως έχει δίκιο υπερασπίζονταν τις απόψεις του, τις ιδέες του και δεν έκανε βήμα πίσω.
Όλοι ήξεραν πως είχαν να κάνουν μ’ έναν άνθρωπο που ήταν ασυμβίβαστος».
«Ο Μπούκοβι και ο Νταν Γεωργιάδης»
Ο Βασίλης Μποτίνος είχε εξαιρετική σχέση με τον Μάρτον Μπούκοβι, τον θρυλικό Ούγγρο προπονητή του Ολυμπιακού. Που έφτιαξε την ομαδάρα που έγινε τραγούδι. Του Μπούκοβι την ομαδάρα την λένε Ολυμπιακάρα.
Και ο Κώστας Μυλωνάς συνεχίζει για την σχέση του Μποτίνου με τον Ούγγρο τεχνικό αλλά και τον Νταν Γεωργιάδη.
«Ο Βασίλης είχε πολύ καλή σχέση με τον Μπούκοβι. Όλοι οι παίκτες είχαν τότε να λένε τα καλύτερα για τον Ούγγρο προπονητή.
Έτσι και ο Μποτίνος τα πήγαινε εξαιρετικά με τον προπονητή – θρύλο του Ολυμπιακού. Τον βοήθησε σημαντικά και ο Μπούκοβι βεβαίως.
Στήριξε πολλά πράγματα πάνω στο παιχνίδι του Μποτίνου, σε σημείο που όλοι να λένε πως ο Βασίλης έπρεπε να είναι οπωσδήποτε στη βασική εντεκάδα.
Πολύ καλή σχέση είχε όμως και με τον Νταν Γεωργιάδη, κυρίως λόγω της συνεργασίας που είχαν στην Εθνική ομάδα.
Ο Μποτίνος ήταν σπουδαίος παίκτης αλλά πρέπει εδώ να πούμε πως στάθηκε άτυχος με τους τραυματισμούς.
Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών, τα οποία και δεν του επέτρεψαν να κάνει ακόμα μεγαλύτερη καριέρα. Αν δεν είχε αυτούς τους τραυματισμούς σίγουρα θα έφτανε ακόμα ψηλότερα».
«Όταν έπαιξε στόπερ στο μεγάλο ματς με την Πορτογαλία»
Ο Βασίλης Μποτίνος υπήρξε σπουδαίος επιθετικός, είχε πάντα στο μυαλό του το γκολ.
Ωστόσο, ο Κώστας Μυλωνάς θυμάται μια ωραία ιστορία που ο Μποτίνος κλήθηκε να παίξει στόπερ.
«Η Εθνική ομάδα έπαιζε με την Πορτογαλία στο Πόρτο, σ’ ένα παιχνίδι που έληξε 2-2. Η Εθνική ομάδα είχε προηγηθεί στο σκορ με 2-0 αλλά η πίεση των Πορτογάλων έφερε το ματς στο 2-2.
Η Πορτογαλία του Εουσέμπιο πίεζε για το τρίτο γκολ, έχοντας έναν πανύψηλο σέντερ φορ. Θυμάμαι και το όνομα του, Τόρες.
Ο προπονητής λοιπόν είπε στον Μποτίνο να παίξει στόπερ στα τελευταία λεπτά του αγώνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον Τόρες.
Είπαμε, ο Μποτίνος είχε ένα εκπληκτικό άλμα και μόνο εκείνος μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Τόρες.
Έπαιξε λοιπόν και στόπερ με τον Αριστείδη Καμαρά και τον Ζαντέρογλου να κάνουν πλάκα στον Βασίλη.
«Μην μου ξαναπείτε για κεντρικός αμυντικός. Εσείς είστε αμυντικοί, εγώ είμαι επιθετικός», έλεγε ο Μποτίνος».
Βασίλης Μποτίνος, μ’ ένα άλμα στον Θεό.
Πηγή: in.gr