Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 09:42
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Βάζουν lockdown στο τραπέζι οι επιστήμονες, η κυβέρνηση το ξορκίζει – Την επόμενη εβδομάδα η επαναξιολόγηση των μέτρων

People on Ermou Street, Athens, November 6, 2021. / Κόσμος στην οδό Ερμού, Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2021.





Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, την ώρα που κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά και η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι ασφυκτική. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως το lockdown δεν είναι επιλογή και προαναγγέλλει επαναξιολόγηση περιορισμών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες επιμένουν να κάνουν λόγο για μια ολική καραντίνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρομακτική διασπορά του ιού.

Πλεύρης: Ούτε ολικό lockdown, ούτε τοπικές καραντίνες

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ δε εκτίμησε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.

Επιμένουν για lockdown οι επιστήμονες

Παρά τις κυβερνητικές τοποθετήσεις, αρκετοί επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το lockdown σε περίπτωση που διασπορά συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ  πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown». Σημείωσε δε πως τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.