Βιασμοί, κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις και στην Κύπρο: Καταγγέλλουν από προπονητές μέχρι… μητροπολίτη
Μετά την καταγγελία Μπεκατώρου, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, το ελληνικό κίνημα «Me too» επεκτάθηκε και στην Κύπρο. Ήδη, η πρώτη υπόθεση, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, οδηγείται στο δικαστήριο, με κατηγορούμενο έναν προπονητή στίβου.
Εναντίον του έκαναν καταγγελίες τέσσερις αθλήτριες, κάποιες εκ των οποίων ανήλικες, οι οποίες κατέθεσαν ότι υπήρξαν θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης. Οι ανακρίσεις της αστυνομίας οδήγησαν σε μαρτυρίες που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση και ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη.
Και μητροπολίτης
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί για ανάκριση και μητροπολίτης, ο οποίος καταγγέλθηκε για απόπειρα βιασμού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες καταγγελίες εναντίον του. Η περίπτωση του μητροπολίτη ήταν γνωστή στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά είχε αποσιωπηθεί, για να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο.
Μία από τις περιπτώσεις αφορά γυναίκα, η οποία κατήγγειλε ότι ο μητροπολίτης την είχε καλέσει στο γραφείο του, την κέρασε ουίσκι και αυτή έχασε τις αισθήσεις της. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε τον ιερωμένο με σηκωμένα τα ράσα να επιχειρεί να τη βιάσει και να την ρωτάει αν της αρέσει. Η γυναίκα τον έσπρωξε και κατάφερε να φύγει. Παρόμοιο περιστατικό κατήγγειλε ακόμα μία γυναίκα, όταν ήταν 16 ετών.
Πολιτικός
Μια καταγγελία που διερευνά η κυπριακή αστυνομία αφορά πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή, ο οποίος φέρεται να την παρενόχλησε στο γραφείο του. Η νεαρή γυναίκα είχε επισκεφθεί τον πολιτικό για να την βοηθήσει στη προσπάθεια της να βρει δουλειά. Όπως η ίδια κατήγγειλε, της επιτέθηκε, προσπαθώντας να την φιλήσει και όχι μόνο… Η υπόθεση αυτή ανάγεται στο 2014.
Τότε είχε ενημερωθεί το κόμμα στο οποίο ανήκει ο πολιτικός, αλλά μετά από συνεδρία των συλλογικών οργάνων η υπόθεση αποσιωπήθηκε για το καλό του κόμματος. Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ανακριθεί από την αστυνομία.
Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής
Στα τελευταία στάδια της έρευνας βρίσκεται και η καταγγελία της αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου, η οποία είναι πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης της σκοποβολής. Η αθλήτρια κατήγγειλε μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για σεξουαλική κακοποίηση κατά την διάρκεια αγώνων στο εξωτερικό. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει στοιχειοθετηθεί και ο φάκελος ίσως και εντός της ημέρας θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Ηθοποιός-σκηνοθέτης
Καταγγελία έχε γίνει και από νεαρό ηθοποιό εναντίον σκηνοθέτη και ηθοποιού, ο οποίος φέρεται να είχε παρενοχλήσει τον ίδιο και άλλους. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνας καθώς έχουν εκφράσει πρόθεση να καταθέσουν και άλλοι ηθοποιοί, εναντίον του ίδιου σκηνοθέτη.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καθημερινώς στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας τηλεφωνούν γυναίκες που ζητούν πληροφορίες για το πως θα μπορούσαν να κάνουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από άτομα που ανήκουν στον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό κυρίως χώρο. Κάποιες εξ αυτών δεν θέλουν να κάνουν επίσημες καταγγελίες φοβούμενες τον στιγματισμό τους.
Προπονητής μπάσκετ
Επίσης η αστυνομία άνοιξε και πάλι υπόθεση η οποία είχε αρχειοθετηθεί από το 2015. Αφορά καταγγελία νεαρής αθλήτριας του μπάσκετ η οποία είχε καταγγείλει προπονητή στη Λευκωσία. Η υπόθεση είχε ερευνηθεί χωρίς να καταλήξει σε ποινική δίωξη. Τις τελευταίες ημέρες ο πατέρας της κοπέλας επανήλθε με δηλώσεις στα ΜΜΕ και νέα καταγγελία στην αστυνομία υποστηρίζοντας πως η υπόθεση δεν είχε διερευνηθεί δεόντως.
Προαγωγή πρέσβη
Αίσθηση προκαλεί επίσης υπόθεση αναδρομικής προαγωγής διπλωμάτη από το 2016, παρά το ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και άσεμνης επίθεσης εναντίον δύο γυναικών που εργάζονταν στη κυπριακή πρεσβεία στη Στοκχόλμη την περίοδο 2002 -2005. Ο πρέσβης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε επτά χρόνια φυλακή, αλλά αθωώθηκε από το Εφετείο, το οποίο έκρινε πως δεν υπήρχε ενισχυτική μαρτυρία.
Ο πρέσβης είχε ισχυριστεί ότι υπήρχε συναίνεση των γυναικών και παρά την αθωωτική απόφαση το δικαστήριο είχε σημειώσει: «Τελειώνοντας, παρατηρούμε ότι έστω και αν τα γεγονότα είχαν διαδραματιστεί κάτω από τις συνθήκες που ο εφεσείων (Πρέσβης) ισχυρίστηκε, η όλη διαγωγή του ήταν απαράδεκτη, ηθικά ανεπίτρεπτη, πολλές φορές χυδαία, αλλά και ταπεινωτική, τόσο γι’ αυτόν όσο και για όσους αυτή επηρέαζε. Η συμπεριφορά του αυτή στον χώρο εργασίας εξέθετε και τον ίδιο υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, αλλά και τη διπλωματική υπηρεσία του κράτους γενικά, και κατ’ επέκταση και την Κυπριακή Δημοκρατία που του εμπιστεύθηκε την εκπροσώπησή της στην ξένη χώρα».
Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο πρέσβης προήχθη αναδρομικά.
[protothema.gr]