Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 15:01
ΒόλοςΤοπικά

Βολιώτικες επιχειρήσεις θύματα διεθνούς κυκλώματος απάτης με τρόφιμα






Δεκαέξι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, φέρεται να έγιναν στόχοι απατεώνων και φέρονται να ζημιώθηκαν απ’ αυτούς με συνολικό ποσό άνω των 520.000 ευρώ…

Τις τελευταίες ημέρες περνούν το κατώφλι του ανακριτή Βόλου οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων φέρονται οι «εγκέφαλοι» της απάτης, αλλά και επιχειρηματίες – θύματά τους. Χθες απολογήθηκε ακόμη ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που φέρεται να προμήθευσε με καστανή ζάχαρη τους απατεώνες, που είχαν συστήσει εταιρία με έδρα δήθεν την Γερμανία και αγόραζαν τρόφιμα με πλαστά παραστατικά πληρωμής, προκειμένου να τα προωθήσουν προς εξαγωγή…

Ο εμπλεκόμενος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του χωρίς όρους, ενώ όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη προφυλακιστεί ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ φέρεται να έχουν εκδοθεί άλλα τρία εντάλματα σύλληψης για τρεις ακόμη μέλη της.

Επίσης ελεύθερος χωρίς όρους έχει αφεθεί μετά την απολογία του και υπεύθυνος μεταφορικής εταιρίας, που κατηγορείται ότι μετέφερε τα προϊόντα που προμηθεύονταν από τις ελληνικές επιχειρήσεις οι απατεώνες και στον οποίο είχαν δώσει επιταγές ως αμοιβή. Από ορισμένες επιχειρήσεις οι απατεώνες φέρεται να είχαν λάβει και προκαταβολές. Η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης είχε διακριβωθεί πέρυσι τον Οκτώβριο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Η οργάνωση ενεχόταν στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων.

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες 15 τετελεσμένες και μία απόπειρα, που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Στην υπόθεση εμπλέκονται 11 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα ως κύρια μέλη της οργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα ως περιφερειακά, αλλά και θύματά της.

Η συνολική οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι παθούσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 520.000 ευρώ. Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα, προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018 έως τα τέλη Ιουνίου του 2019, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων εμπορίας και παραγωγής ειδών τροφίμων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, ίδρυσαν εταιρεία στη Γερμανία και αφού προμηθεύτηκαν γερμανικές τηλεφωνικές συνδέσεις και δημιούργησαν στο διαδίκτυο ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους υπευθύνους των παθουσών επιχειρήσεων, προσποιούμενοι ότι η προαναφερόμενη εταιρεία εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες τροφίμων στη Γερμανία.

Προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους για τη φερεγγυότητά τους, τους παρέπεμπαν σε ιστοσελίδα της εταιρείας που είχαν δημιουργήσει στο διαδίκτυο, ενώ μετά τη σύναψη της εκάστοτε συμφωνίας σχετικά με αγοραπωλησία προϊόντων, τους απέστελλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστά παραστατικά πληρωμής – μεταφοράς. Η αποστολή αυτών γινόταν κυρίως την ημέρα της Παρασκευής, ώστε οι παθόντες να αδυνατούν να επιβεβαιώσουν την κατάθεση των χρημάτων και βασιζόμενοι στους ισχυρισμούς των δραστών, τους απέστελλαν τα προϊόντα τους με προορισμό τη Γερμανία.

Μετά την έναρξη κάθε δρομολογίου μεταφοράς, οι δράστες έλεγχαν και μετέβαλλαν την πορεία του δρομολογίου, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του τελικού προορισμού και παραλήπτη του. Επιπλέον, προκειμένου να διοχετεύσουν στην αγορά τα προϊόντα που παραλάμβαναν από τις τελούμενες απάτες, οι δράστες ίδρυσαν στην Ελλάδα εικονική επιχείρηση, που λειτουργούσε ως «βιτρίνα» και μεταπωλούσαν τα προϊόντα των απατών σε τρίτους αγοραστές, σε χαμηλές για την αγορά τιμές, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Από τις προαναφερόμενες απάτες, η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι παθούσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 523.604 ευρώ. Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τιμολόγια αγοράς και δελτία αποστολής προϊόντων, χειρόγραφες σημειώσεις, τραπεζικές επιταγές, καθώς και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop).

Επιπρόσθετα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 29 τόνοι και 586 κιλά εμπορευμάτων (ζάχαρη και ζυμαρικά), τα οποία αποτελούσαν μέρος των προϊόντων απάτης και αποδόθηκαν στους νόμιμους δικαιούχους τους.