Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 05:48
ΒόλοςΤοπικά

Βολιώτης θύμα απάτης με bitcoin – “Πέταξαν” 60.000 ευρώ!






Θύμα απάτης με κρυπτονομίσματα έπεσε ένας Βολιώτης, ο οποίος θέλησε να επενδύσει στο bitcoin, το πιο γνωστό νέο κύμα των ψηφιακών νομισμάτων. Επιτήδειος τού άρπαξε 60.000 ευρώ με το πρόσχημα ότι θα του απέδιδε 200.000 ευρώ με τις εν λόγω επενδύσεις και εξαφανίστηκε, ενώ η δήθεν εταιρεία που εκπροσωπούσε αποδείχτηκε …φάντασμα.

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι. Ο επενδυτής αναζητώντας στο διαδίκτυο, τρόπο
με τον οποίο θα μπορούσε να επενδύσει με τα χρήματά του, οδηγήθηκε σε μία εταιρεία στη Μ.
Βρετανία. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν Αγγλο που υποτίθεται ότι ήταν ο μεσάζων και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τα χρήματά του σε κρυπτονομίσματα και να βγάλει
κέρδος. Ο Άγγλος τού άνοιξε πράγματι έναν λογαριασμό και ο Βολιώτης μπορούσε να παρακολουθεί από το διαδίκτυο τις καταθέσεις των χρημάτων του και την πορεία που είχαν.

Όλα πήγαιναν καλά στην αρχή και τα μικρά ποσάΒ που κατέβαλε αυξάνονταν, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα θετικό κλίμα. Τότε ο μεσάζων τον ενημέρωσε ότι είχε τη δυνατότητα να του αποδώσει 200.000 ευρώ, αν επένδυε 60.000 ευρώ σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. «Βάλε τα χρήματά σου σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι και εμείς θα στα αυγατίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και μέσα στο κλίμα χαράς που επικρατούσε ο παθών δέχτηκε, ακολούθησε τα
βήματα που του ζητήθηκαν και έμεινε να περιμένει.

Ενα πρωί είδε ότι η επενδυτική εταιρεία είχε εξαφανιστεί από το διαδίκτυο και ο λογαριασμός του είχε πάψει να υπάρχει. Τις επόμενες μέρες έλαβε e-mail στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ότι δήθεν η εταιρεία είχε κλείσει λόγω της πανδημίας. Δεν έλαβε, όμως, κανένα άλλο μήνυμα, ούτε μπόρεσε να ξαναβρεί τον μεσάζοντα στο τηλέφωνο. Ο επενδυτής έχασε και το κέρδος που έβγαζε από τις επενδύσεις με τα μικρά ποσά που κατέθετε στην αρχή, αλλά και τις οικονομίες μίας ζωής, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει τον ύπνο του. Όταν σιγουρεύτηκε για την καλοστημένη απάτη, απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και κατήγγειλε το περιστατικό.

Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση με διερευνώμενο αδίκημα την απάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις περαιτέρω έρευνες διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι ανήκει σε πραγματική εταιρεία – ανταλλακτήριο με έδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο. Ζητήθηκε, λοιπόν, δικαστική συνδρομή από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός κάτοχος του ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπαίτιων συνεχίζονται.

Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα γνωρίζουν σήμερα μεγάλη άνθηση. Τα
πλεονεκτήματα ειδικά του bitcoin είναι η ανωνυμία και ο έλεγχος των χρημάτων, η πρόσβαση σε οποιονδήποτε οπουδήποτε και προς το παρόν οι μεγάλες αποδόσεις. Εντούτοις, οι πολίτες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους θα πρέπει να είναι πολύ
προσεκτικοί.

Να μην απευθύνονται σε μεσάζοντες, αλλά απευθείας στις εταιρείες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρχουν οι εγγυήσεις για την πραγματική τους υπόσταση. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά των ποσών τους να γίνεται σε ιστότοπους εμπιστοσύνης. Το bitcoin δεν είναι απάτη, αλλά πρέπει κανείς να το αγοράσει και να το αποθηκεύσει με ασφάλεια, καθώς οι επιτήδειοι αποκτούν παντού πρόσβαση και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις.

Η προαναφερόμενη απάτη δεν είναι η μοναδική σε επίπεδο Μαγνησίας. Εχουν γίνει τουλάχιστον άλλες τρεις – τέσσερις μηνύσεις, όμως αφορούσαν σε απώλειες μικρών ποσών.

ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ