Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024 14:20
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Απάτες με λεία 55.500 € – Χάκερ αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς






Επιβεβαίωση αριθμού της κάρτας για συναλλαγές ζητούσε το email, που έλαβε Βολιώτης επιχειρηματίας στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Φαινόταν να προέρχεται από τράπεζα. Δεν πρόλαβε να κάνει το παραμικρό για να σώσει την περιουσία του, όταν άρχισε τη διαδικασία και έλαβε τον κωδικό επιβεβαίωσης. Με διπλό χακάρισμα στον υπολογιστή και το κινητό του, ποσό ύψους 50.000 ευρώ είχε κάνει φτερά από τον λογαριασμό
του και είχε οδηγηθεί στα χέρια απατεώνα.

Η ηλεκτρονική απάτη σημειώθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες. Στο ίδιο διάστημα χάκερ εισέβαλαν στους λογαριασμούς άλλων δύο Βολιωτών, χρηστών e-banking, «σηκώνοντας» ποσά 4.000 και 1.500 ευρώ αντίστοιχα. Και για τις τρεις υποθέσεις η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Ο ένας μετά τον άλλον οι τραπεζικοί λογαριασμοί Βολιωτών αδειάζουν.

Η δικαστική αρχή διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των στοιχείων των απατεώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για εισβολή στο ηλεκτρονικό δίκτυο των θυμάτων έχει πακιστανικό νούμερο. Εντούτοις, τα χρήματα έφθασαν σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών. Οι αρχές αναζητούν τα στοιχεία των κατόχων τους. Είναι όμως αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν τα στοιχεία των δραστών.

Τις περισσότερες φορές οι κάτοχοι των λογαριασμών δηλώνουν άγνοια για τις μεταφορές ποσών. Σε αρκετές περιπτώσεις λένε αλήθεια. Επιτήδειοι προσεγγίζουν ηλικιωμένους, τους παίρνουν τα στοιχεία τους, ακόμη και τα βιβλιάριά τους, τις κάρτες τους, με πρόφαση να εξυπηρετηθούν για άμεση ανάγκη. Εμπλέκουν ανυποψίαστους πολίτες στην πλεκτάνη τους. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι επιτήδειοι οι πραγματικοί κάτοχοι των λογαριασμών στους οποίους γίνονται οι μεταφορές των κλεμμένων ποσών.

Οι χάκερ βάζουν στο μάτι χρήστες e-banking.

Ζητούν κωδικούς καρτών για συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια επηρεάζουν τα δεδομένα των υπολογιστών τους και της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας. Μόλις ο κωδικός επιβεβαίωσης συναλλαγής φθάσει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των στόχων τους ή στο κινητό τηλέφωνο, τότε σηκώνουν
τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα θύματα δεν έχουν τα περιθώρια χρόνου για να αντιδράσουν και να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Ακόμη και να αντιληφθούν αμέσως την απάτη, οι μεταφορές των ποσών γίνονται με μερικά κλικ.