Aπάτη «μαμούθ» σε βάρος εξαγωγικής επιχείρησης που εδρεύει στη Μαγνησία ερευνούν οι δικαστικές αρχές. Η απάτη που καταγγέλθηκε είναι ύψους 500.000 ευρώ, ποσό δυσθεώρητο σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, έχοντας να αντιπαλέψουν την ενεργειακή κρίση, το υψηλό κόστος λειτουργίας και τις ανατιμήσεις πρώτων υλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων ζητώντας από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους, μίας απάτης, που όπως λέει στη μηνυτήρια αναφορά της, την έχει φέρει προ αδιεξόδου και λουκέτου, μετά την «αρπαγή» μισού εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία της, από τον απατεώνα που «παρενέβη» σε συναλλαγή της με προμηθευτή του εξωτερικού. Ο ιδιοκτήτης κατέθεσε τη μήνυση πριν από δύο ημέρες, ωστόσο, φέρεται να δήλωσε στις αρχές πως η κλοπή των χρημάτων μέσω της απάτης έγινε πριν ένα χρόνο.
Πως στήθηκε η μεγάλη κομπίνα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η εταιρεία ενημερώθηκε για μία μεγάλη παραγγελία από επιχείρηση του εξωτερικού με την οποία είχε συνεργασία. Η παραγγελία ετοιμάστηκε και εστάλη στο εξωτερικό, όπως κάθε φορά. Στη συνέχεια κόπηκαν τα παραστατικά και η εταιρεία του εξωτερικού ζήτησε τα στοιχεία για να πληρώσει. Η Βολιώτικη εταιρεία κλήθηκε να γνωστοποιήσει το IBAN και τους αριθμούς τιμολογίων και περίμενε να κατατεθούν τα χρήματα. Η πληρωμή όμως καθυστερούσε.
Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την εταιρεία και υπέστη ψυχρολουσία. «Εμείς την κατάθεση την κάναμε. Τα χρήματα μπήκαν κανονικά στο ΙΒΑΝ που μας δόθηκε» ήταν η απάντησε που πήρε και τότε τον «έζωσαν τα φίδια». Αναζητώντας την άκρη του νήματος και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κάποιος έστησε απάτη σε βάρος της επιχείρησής του, διαπίστωσε, όπως λέει στη μήνυση, ότι το τελευταίο ψηφίο του IBAN που είχε δοθεί στην εταιρεία του εξωτερικού που παρέλαβε τα προϊόντά του, ήταν διαφορετικό από τον τραπεζικό λογαριασμό που διαθέτει η δική του επιχείρηση.
Τα 500.000 ευρώ είχαν κάνει «φτερά». Είχαν κατατεθεί σε άλλον λογαριασμό. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι εκείνος που έστησε την απάτη, χάκαρε το εταιρικό mail της Βολιώτικης εταιρείας και δημιουργώντας μία πατέντα που ήταν πανομοιότυπη με της τοπικής εταιρείας έστειλε το δικό του IBAN στην εταιρεία του εξωτερικού. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κοροϊδέψει και τους αγοραστές των προϊόντων που κατέθεσαν τα χρήματα σε λογαριασμό άλλου αποδέκτη και όχι στον πραγματικό προμηθευτεί και να κλέψει 500.000 ευρώ, έσοδα που προορίζονταν για το ταμείο της ντόπιας εξαγωγικής επιχείρησης.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι η δικαιοσύνη θα ερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τη συγκεκριμένη απάτη, για αυτό θα κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εκτιμάται πως, μπορεί να «φωτίσουν» περισσότερο την έρευνα που μόλις ξεκίνησε.
Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ