Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 12:50
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Απόπειρα απάτης με χρήση του ονόματος του Αντιδημάρχου Βόλου, Ανδρέα Ζέρβα






Επιχειρηματία της πόλης του Βόλου επιχείρησε να εξαπατήσει χθες επιτήδειος χρησιμοποιώντας το όνομα του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Βόλου, Ανδρέα Ζέρβα.

Ο απατεώνας επικοινώνησε με επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της χαλβαδοποιίας και στο όνομα του κ. Ζέρβα έκανε παραγγελία προϊόντων, κόστους 2.300 ευρώ. Ανέφερε μάλιστα πως ο Δήμος Βόλου σκόπευε να δωρίσει τις ποσότητες του χαλβά στο Ορφανοτροφείο Βόλου και έτσι ο επιχειρηματίας συμφώνησε να διαθέσει τα προϊόντα σε τιμή κόστους.

Ο άγνωστος ισχυρίστηκε ότι θα καταθέσει το ποσό των 2.300 ευρώ μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής e-banking και λίγη ώρα αργότερα τηλεφώνησε ξανά στον επιχειρηματία και του είπε πως αντί για 2.300 ευρώ μετέφερε 23.000 ευρώ, ζητώντας να του επιστρέψει την διαφορά.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν πείστηκε και επικοινώνησε ο ίδιος με τον αντιδήμαρχο κ. Ζέρβα οπότε και διαπίστωσε πως η «παραγγελία» και το δήθεν λάθος στην κατάθεση των χρημάτων ήταν προσπάθεια απάτης σε βάρος του.

Κρούσμα παρόμοιας απάτης είχε σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με χρήση του ονόματος του τότε αντιδημάρχου Αρη Σαββάκη, που επίσης είχε πλήρη άγνοια του θέματος..

Για αυτού του είδους τις τηλεφωνικές απάτες η Αστυνομία έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση:

Απάτες σε βάρος ιδιοκτητών επιχειρήσεων, με το πρόσχημα της λανθασμένης τραπεζικής κατάθεσης

  • οι δράστες τηλεφωνούν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, παρουσιαζόμενοι ως υπαρκτά – αναγνωρίσιμα πρόσωπα της περιοχής (μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης, ιατροί, φαρμακοποιοί κ.α.) και προβαίνουν σε παραγγελίες προϊόντων, ζητώντας παράλληλα αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα χρήματα για την αγορά αυτών,
  • για να γίνουν πιο πειστικοί, συνήθως αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας, πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων (εμβάσματα), στα οποία εμφαίνονται «μεταφορές» μεγαλύτερων χρηματικών ποσών από τα συμφωνηθέντα αντίτιμα των παραγγελιών,
  • ακολούθως, τηλεφωνούν εκ νέου στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους πείθουν ότι έχουν καταβάλει λανθασμένα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από την αξία των προϊόντων που αγόρασαν, ζητώντας να τους επιστραφεί η υποτιθέμενη χρηματική διαφορά (ισχυρίζονται, συνήθως, ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 100 ευρώ κατέθεσαν 1.000 ευρώ ή αντί για 1.200 ευρώ κατέθεσαν 12.000 ευρώ).