Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 08:26
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: «Έφαγε» τα λεφτά από πέντε πελάτες του, αλλά αθωώθηκε με ένα ” συγγνώμη, γράψτε λάθος”!






Στο ειδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισε χθες, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, ένας 42χρονος Βολιώτης, ο οποίος κατηγορούνταν για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημιάς κατά εξακολούθηση. Η υπόθεση, που ξεκίνησε το 2016, περιλάμβανε διαχείριση ηλεκτρονικών χαρτοφυλακίων και οικονομικές ζημιές ύψους 76.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής και Προγραμματισμού του Τ.Ε.Ι., ξεκίνησε την καριέρα του με προσωρινές δουλειές σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά αποφάσισε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια αυτών, ανέπτυξε έναν αλγόριθμο και ίδρυσε εταιρεία παροχής λογισμικού για διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Η καινοτόμος εφαρμογή του έδινε στους επενδυτές τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Αγγλία και Αυστραλία. Οι συμφωνίες περιλάμβαναν εγγύηση επιστροφής κεφαλαίου, ακόμα και σε περίπτωση απωλειών. Στην αρχή, το εγχείρημα φαινόταν επιτυχημένο, με το κεφάλαιο του ίδιου να εκτοξεύεται από 60.000 σε 140.000 ευρώ. Ωστόσο, η επιτυχία οδήγησε σε υπερβολική αυτοπεποίθηση και λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.

Το 80% του συστήματος λειτουργούσε αυτόματα, γεγονός που δυσκόλεψε τον έλεγχο όταν εμφανίστηκαν ζημιές. Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης, ο 42χρονος στράφηκε σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και πετρέλαιο, οδηγώντας τελικά στην κατάρρευση των χαρτοφυλακίων και στην απώλεια κεφαλαίων τόσο για τον ίδιο όσο και για τους πελάτες του.

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι οι πελάτες του δεν είχαν δώσει ρητή εντολή να σταματήσει τις επιθετικές επενδύσεις. Παρά τις προσπάθειές του να αποζημιώσει τους πελάτες, η συνολική ζημία παρέμεινε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν γύρισα και αντιλήφθηκα το λάθος, μου κόπηκαν τα πόδια».

Η Εισαγγελέας, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την υπόθεση «ηλεκτρονικό τζόγο», κατηγορώντας τον ότι παραπλάνησε τους πελάτες του με ψευδείς πληροφορίες και «υψηλές γνωριμίες». Πρότεινε μάλιστα την αλλαγή της κατηγορίας σε υπεξαίρεση κατά εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος είχε τον πλήρη έλεγχο των λογαριασμών και τους χειριζόταν κατά το δοκούν.

Παρά τις κατηγορίες και τις βαριές αιτιάσεις, το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική κατηγορία και να κρίνει τον κατηγορούμενο αθώο. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν δόλο ή πρόθεση υπεξαίρεσης εκ μέρους του.